Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kampaň #TazkyDen otvára pre mladých tému pomoci v ťažkých chvíľach

Ilustračné foto Foto: TASR

Organizátori pripomínajú skúsenosti z praxe, že stále väčšia časť mladých ľudí zápasí s ťažkosťami, úzkosťami, depresiami, neprijatím samého seba, alebo dokonca myšlienkami, že si ublížia.

Košice 10. septembra (TASR) - Na podporu prevencie a pomoci v oblasti duševného zdravia je zameraná celonárodná kampaň #TazkyDen. Sústreďuje sa najmä na mladých ľudí a hlavným posolstvom je, že je úplne normálne vyhľadať pomoc, ak sa necítime dobre a máme "ťažké dni". Informovalo o tom vo štvrtok Združenie Informačných a poradenských centier mladých (ZIPCeM) v SR, ktoré kampaň spúšťa 15. septembra.

Organizátori pripomínajú skúsenosti z praxe, že stále väčšia časť mladých ľudí zápasí s ťažkosťami, úzkosťami, depresiami, neprijatím samého seba, alebo dokonca myšlienkami, že si ublížia. Kampaň je postavená na osobných príbehoch ľudí, ktorí sa nebáli požiadať o pomoc, ako aj na zdieľaní tejto myšlienky známymi osobnosťami na sociálnych sieťach a na propagácii linky pomoci.

"Najťažšie sa vysvetľuje to, čo nie je na prvý pohľad vidno. Ako bolesť, prázdno v duši, strach alebo chuť odísť, nebyť... Bez pomoci to však bude stále ťažšie, stále horšie," uviedla koordinátorka aktivít ZIPCeM Lucia Macaláková, ktorá stojí za kampaňou. "Aj napriek modernej dobe sa neustále stretávame so zľahčovaním problémov, so zosmiešňovaním ľudí, ktorí navštevujú psychológa alebo psychiatra. Aj tí, ktorí sa odhodlajú požiadať o pomoc, to potom vnímajú ako zlyhanie, hoci reálne cítia, ako im to pomáha," dodala. Predsudky a stereotypy podľa nej znamenajú, že mnohí mladí ľudia nevyhľadávajú pomoc, ktorú potrebujú. Pripomína pritom aj idealizovaný svet na sociálnych sieťach a vládnuci trend stále pozitívnych silných ľudí.

Pod hashtagom #tazkyden budú známe osobnosti zapojené do kampane na sociálnych sieťach zdieľať informáciu o tom, že majú za sebou náročný deň a čo alebo kto im pomohol zvládnuť to. "Chceme rozšíriť správu, že je normálne cítiť sa zle, že sa tak často cíti každý z nás. Že keď ťažkých dní pribúda, najhoršie je skrývať ich vo svojom vnútri. Vtedy je normálne a veľmi potrebné požiadať o pomoc svojich blízkych i odborníkov," uviedla predsedníčka ZIPCeM Elena Valenteje.

Súčasťou aktivít je webstránka www.tazkyden.sk, spustená vo štvrtok, na ktorej bude ZIPCeM prezentovať skutočné príbehy zo života mladých i dospelých ľudí a ich osobnú skúsenosť s pomocou, keď ju potrebovali. Záujemcovia tam nájdu rady a informácie, ako a kde nájsť poradenstvo a odbornú pomoc, prípadne, ako a kam môžu nasmerovať svojich rovesníkov.

Tvárami kampane, ktorá oficiálne potrvá do konca tohto roka, bude viacero umelcov, športovcov či influencerov, k prvým patrí herečka Helena Krajčiová.