Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Kancelária NR SR zatiaľ neeviduje žiadosť o zadržanie poslanca

Na archívnej snímke poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Jakub Kotian

Kaliňáka mali policajti podľa denníka zadržať. Keďže je Fico parlamentným poslancom, na jeho prípadné zadržanie je potrebný súhlas NR SR. Polícia potvrdila aj obvinenie advokáta Mareka P.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Kancelária Národnej rady (NR) SR nateraz neeviduje žiadosť o zadržanie poslanca políciou. Pre TASR to uviedla hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová. Takúto žiadosť neeviduje zatiaľ ani parlamentný mandátový a imunitný výbor. TASR to povedala jeho predsedníčka Anna Andrejuvová (OĽANO).

Podľa rokovacieho poriadku NR SR sa žiadosťou na zadržanie poslanca zaoberá mandátový a imunitný výbor. Príslušný orgán má žiadosť adresovať predsedovi parlamentu a výboru. "Mandátový a imunitný výbor rozhodne o žiadosti o vydanie súhlasu na zadržanie poslanca," hovorí rokovací poriadok.

"Ak príslušný orgán oznámi predsedovi národnej rady, že žiada národnú radu o vydanie súhlasu na vzatie poslanca do väzby, predseda národnej rady požiada o zvolanie mandátového a imunitného výboru," píše sa ďalej v rokovacom poriadku.

Výbor má žiadosť prerokovať, umožniť poslancovi zúčastniť sa na rokovaní a vyjadriť sa. Správu o výsledku zistení a návrh uznesenia predkladá výbor parlamentu.

Na základe predloženej správy plénum NR SR rozhoduje, či vydá súhlas na vzatie poslanca do väzby. "Národná rada rozhodne o žiadosti na najbližšej schôdzi po predložení správy mandátového a imunitného výboru odo dňa, keď túto žiadosť predseda národnej rady dostal," hovorí rokovací poriadok.

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) skonštatoval, že podľa Ústavy SR zatiaľ nebol dôvod na oslovenie NR SR orgánmi činnými v trestnom konaní (OČTK). Odvoláva sa na pasáž, v ktorej sa hovorí o oznámení v prípade, "ak bol poslanec pristihnutý a zadržaný pri trestnom čine." Z medializovaných informácií podľa Grendela vyplýva, že poslanec nebol pristihnutý pri páchaní trestného činu, pretože pravdepodobne ide o prípad z minulosti. Podotkol, že poslanca nemožno bez súhlasu NR SR vziať do väzby, pričom OČTK nateraz neinformovali, či budú väzbu navrhovať.

Národná kriminálna agentúra obvinila expremiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica i exministra vnútra Roberta Kaliňáka. Potvrdila to polícia. Upozornil na to Denník N, podľa ktorého čelia obvineniu zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. Kaliňáka mali policajti podľa denníka zadržať. Keďže je Fico parlamentným poslancom, na jeho prípadné zadržanie je potrebný súhlas NR SR. Polícia potvrdila aj obvinenie advokáta Mareka P.