Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

NR SR: Petičná výzva o Demänovskej doline nemá charakter petície

Na archívnej snímke zľava zástupcovia petičného výboru Pavel Herich a Iveta Niňajová počas brífingu iniciátorov Petície za stavebnú uzáveru a reguláciu dopravy v Demänovskej doline v Bratislave 20. mája 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Aktivisti odovzdali do parlamentu petíciu na záchranu Demänovskej doliny 20. mája.

Bratislava 8. júna (TASR) - Petičná výzva poslancom Národnej rady (NR) SR, ktorú podali aktivisti do parlamentu 20. mája, nemá charakter petície. Ide o podnet, ktorý ich má podrobnejšie informovať o legislatívnych návrhoch súvisiacich s petíciou za stavebnú uzáveru a reguláciu dopravy v Demänovskej doline. Pre TASR to uviedla riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Michaela Jurcová. Keďže medzi orgánmi oslovenými textom petície nie je uvedená NR SR, kancelária to považuje za doručenie "na vedomie". Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) preto podľa Jurcovej nemá povinnosť predložiť petíciu za stavebnú uzáveru v Demänovskej doline alebo s ňou spojenú petičnú výzvu na rokovanie pléna NR SR.

Text alebo kópia petície za stavebnú uzáveru v Demänovskej doline bola prílohou k uvedenému podaniu. Problémom je podľa Jurcovej aj to, že text petície doručený parlamentu neobsahuje meno, priezvisko, adresu pobytu a podpis osoby na zastupovanie v styku s orgánom verejnej moci. "Aj v úvode textu petície jej predkladatelia jasne a správne definovali orgány, ktoré by mali byť vecne príslušné konať v jej predmete," uviedla ďalej Jurcová s tým, že NR SR medzi nimi nie je. Je medzi nimi ministerstvo životného prostredia, Žilinský samosprávny kraj a ďalšie.

"Zoznam podpisov 113.493 občanov podporujúcich petíciu elektronickou formou doručený na elektronickom nosiči dát nie je možné v predloženej podobe považovať súčasne aj ako podporu podaniu ´Petičná výzva poslancom Národnej rady SR´," ozrejmila Jurcová.

Na archívnej snímke sprava členovia petičného výboru Pavel Herich a Miloš Prokop s petíciou za stavebnú uzáveru a reguláciu dopravy v Demänovskej doline, ktorú odovzdali do podateľne NR SR v Bratislave 20. mája 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský


Oba dokumenty boli Kanceláriou NR SR postúpené na vedomie poslancom parlamentu, a to členom výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj a výboru pre hospodárske záležitosti, do ktorých pôsobnosti patrí problematika upravovaná právnymi predpismi, ktoré predkladatelia navrhujú meniť.

Aktivisti odovzdali do parlamentu petíciu na záchranu Demänovskej doliny 20. mája. Žiadajú urýchlené riešenie zmien troch zákonov a prijatie 36 navrhovaných zmien a opatrení na zefektívnenie ochrany prírody v chránených územiach.

Z rokovacieho poriadku parlamentu vyplýva, že petíciu, ktorú podpísalo aspoň 100.000 občanov, prerokuje NR SR v pléne. Kancelária NR SR by mala preveriť súlad doručenej petície so zákonmi.