Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Kancelária v Bruseli pomáha obhajovať záujmy kraja, tvrdí Frešo

Pavol Frešo Foto: TASR/Michal Svítok

Ciele Kancelárie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) v Bruseli sa zamerajú aj v roku 2015 na presadzovanie záujmov kraja v oblasti kohéznej politiky.

Bratislava/Brusel 12. februára (TASR) – Ciele Kancelárie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) v Bruseli sa zamerajú aj v roku 2015 na presadzovanie záujmov kraja v oblasti kohéznej politiky. Podľa vyjadrenia predsedu BSK Pavla Freša pokračovať bude tiež intenzívna komunikácia so stálym zastúpením SR pri EÚ, ako aj s generálnym riaditeľstvom Európskej komisie DG REGIO.

Frešo dodal, že výzvou pre Kanceláriu BSK je aj proces schvaľovania Regionálnej územnej investičnej stratégie ako nosného dokumentu pre čerpanie financií z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Ďalšou úlohou Kancelárie BSK v Bruseli je aj reprezentácia a propagácia regiónu priamo v Bruseli.

"Bratislavská župa využívala možnosti európskych zdrojov už v programovacom období 2007 – 2013, či už ako žiadateľ, alebo sprostredkovateľ. Dokonca sme jediný región v strednej Európe, ktorý dostal dôveru riadiť operačný program pre iných," pripomenul Frešo.

Bratislavský kraj má svoje stále zastúpenie v Bruseli od roku 2002. Frešo zdôraznil, že práve toto zastúpenie pomáha kraju zúčastňovať sa na rokovaniach o otázkach týkajúcich sa európskych regiónov už hneď po ich nastolení. "Za predchádzajúce štyri roky sme tvrdo pracovali na tom, aby všetky naše mestá a obce mohli čerpať prostriedky z Európskej únie aj na tie oblasti, ktoré v Bratislavskej župe trpia chronickou podvýživou. Teda jasle, škôlky, školy, denné stacionáre, skrátka základná infraštruktúra,“ vysvetlil Frešo.

Operačný program Bratislavský kraj prerozdelil medzi žiadateľov od roku 2008 do roku 2013 celkovo 58.038.448,70 eur pre dovedna 123 projektov. Z toho 33 projektov boli integrované stratégie rozvoja mestských oblastí, desať projektov podporujúcich regionálnu a mestskú hromadnú dopravu, ale napríklad aj takmer šesťdesiatka projektov obnovení miest a obcí, čiže revitalizácia námestí, chodníkov či budovanie nových detských ihrísk.

Operačný program Interact II od roku 2008 deklaroval pre Európsku komisiu celkový finančný objem 23.219.758 eur, z ktorých vyhodnotili audítori len necelých 2,5 percenta ako neoprávnené výdavky. To sa však týka všetkých prijímateľov, slovenských aj zahraničných. Jedným z nových zahraničných partnerov je aj Nemecká spolková republika, ktorá sa do rozbehnutého programu pridala po troch rokoch intenzívnych rokovaní. Zvýšila tak počet európskych krajín, ktoré využívajú služby Interactu na rovných 30. Bratislavský samosprávny kraj ostáva až do roku 2023 riadiacim orgánom tohto programu.