Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Kandidát na šéfa Pavol Frešo chce z SDKÚ-DS stranu pre všetkých

Pavol Frešo Foto: TASR/Michal Svítok

Poslanec NR SR Viliam Novotný v pondelok 23. apríla potvrdil svoju kandidatúru na post predsedu SDKÚ-DS.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Počet kandidátov na predsedu SDKÚ-DS stúpa. K podpredsedníčke Lucii Žitňanskej a šéfovi Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavlovi Frešovi sa dnes pridal poslanec Viliam Novotný. Svoju kandidatúru oznámil na brífingu v Národnej rade SR.

Kandidáti na predsedu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská a Pavol Frešo dnes po prvý raz predstúpia pred straníkov, aby im ponúkli svoju víziu riadenia strany.

Podvečer sa začína v Bratislave prvý zo série híringov v rámci otvorených krajských predsedníctiev SDKÚ-DS, ktoré sa postupne uskutočnia v každom kraji.

Žitňanská oznámila svoju kandidatúru ako prvá. Podľa nej strane nepomôže len výmena pár tvárí vo vedení a nová nálepka.

"Dôveru si získame len novou programovou ponukou, tú môžeme dať len vtedy, ak si dovnútra povieme pravdu a budeme hovoriť o príčinách pádu strany," vyhlásila a dodala, že si nechala urobiť analýzu toho, čo sa vlastne stalo. Podľa nej nebol pád SDKÚ-DS len otázkou posledných mesiacov pred voľbami. V prípade úspechu je Žitňanská pripravená zrušiť post straníckeho pokladníka. Túto funkciu by mal vykonávať nový šéf kancelárie strany.

O novom vedení SDKÚ-DS rozhodnú delegáti straníckeho kongresu, ktorý sa uskutoční 19. mája v Banskej Bystrici. Frešo má zatiaľ podporu 30 miestnych zväzov po celom Slovensku, Žitňanská najmä v Bratislave. Novotný zatiaľ získal podporu v Košiciach.


Frešo chce silný štát

Podľa Žitňanskej bol pád SDKÚ-DS len otázkou posledných mesiacov pred voľbami.
Foto: TASR/Michal Svítok
Kandidát na šéfa SDKÚ-DS Pavol Frešo chce silný štát. "Sme povinní presadzovať silnú úlohu štátu tam, kde je jeho hlavná úloha - pri ochrane života, zdravia a majetku občanov, zabezpečovaní poriadku a spravodlivosti a ochrane verejného záujmu," uvádza sa v základných tézach Generálnej línie na roky 2012 - 2016, ktoré už poslal celej členskej základni.

SDKÚ-DS by mala podľa téz presadzovať aj osobnú iniciatívu jednotlivca, a to čo najviac v ekonomickej oblasti.

"Pretože len sloboda občanov v trhovom prostredí prináša skutočnú prosperitu, a tá je najlepšou možnou sociálnou politikou," zdôvodňuje autor téz. Okrem toho by mala strana stáť na pilieri demokracie, ktorá zahŕňa tak individuálnu slobodu, ako aj práva a povinnosti. Nedotknuteľné má byť pre SDKÚ-DS súkromné vlastníctvo, kam patria aj úspory v 2. pilieri.

Strana nezabúda ani na rovnosť pred zákonom. Rovní si majú byť všetci bez rozdielu. SDKÚ-DS má byť tiež stranou vlastencov, hlási sa ku kresťanským koreňom a mala by rodinu a manželstvo považovať za základ spoločnosti. Rovnako by mala byť strana nositeľom predstavy integrácie stredopravých strán "a tmelom v tomto dlhodobom procese".

SDKÚ-DS - strana pre všetkých

Chce, aby sa zasadzovala za vyšší počet pracovných miest, v prípade, že to bude možné, za znižovanie daní a odvodov, pomáhala strednej vrstve a aby jej neboli cudzie sociálne cítenie a solidarita. Strana má tiež odmietať zneužívanie systému ľuďmi, ktorí nechcú pracovať a má sa vrátiť k ľuďom.

Pavol Frešo
Foto: TASR/Michal Svítok
SDKÚ-DS nemá podľa Frešových téz vystupovať ako strana elity, ako sa to dialo. Návrat k ľudovej strane "vnímame ako jedinú cestu k tomu ako priviesť späť stratených voličov a získať nových". Frešo chce nanovo definovať postavenie strany v stredopravom priestore a hlása tiež zmenu komunikácie s voličmi a regiónmi. S ľuďmi treba podľa neho hovoriť zrozumiteľným jazykom a treba riešiť ich každodenné problémy. Pozornosť je nevyhnutné venovať aj vidieku nielen mestám.

Európska politika

Strana by mala sledovať zahraničnú politiku vlády a poslanci majú hájiť národnoštátne záujmy SR v EÚ. "Slovensko musí hrdo a suverénne chrániť svoje záujmy na zahraničnopolitickej scéne, brániť tendencii prenášať rozhodovacie právomoci z volených zástupcov na administratívne štruktúry, ako aj neprijateľnej dominancii 'veľkých' a marginalizácii 'malých'," píše sa v tézach.

Frešo chce, aby strana bola konštruktívnou opozíciou, ktorá rešpektuje vyše 44-percentný výsledok vládneho Smeru-SD. Nemá kritizovať za každú cenu, skôr má predkladať návrhy, ktoré budú riešiť každodenné problémy ľudí. V Národnej rade SR majú poslanci hlasovať podľa toho, či je návrh dobrý pre ľudí. Strana má tiež v parlamente spolupracovať so všetkými opozičnými stranami.

Kandidát na šéfa SDKÚ-DS by bol tiež rád, keby sa príprava na každé voľby uskutočňovala pred očami celej ústrednej rady, otvorenej predsedom miestnych zväzov všetkých regiónov. Na dôležitých zasadnutiach prezídia by sa mali podľa téz ako hostia zúčastňovať všetci poslanci NRSR a primátori miest, ktorí sú členmi SDKÚ-DS. Frešo chce lepšie prepojenie vedenia s nižšími štruktúrami.

Viliam Novotný potvrdil kandidatúru

Viliam Novotný
Foto: TASR/Vladimír Benko
SDKÚ-DS sa musí vrátiť k ľuďom do regiónov, nemôžeme hovoriť o znalostnej ekonomike a zanedbávať prácu pre menej kvalifikovaných ľudí. Člen SDKÚ-DS a poslanec NR SR Viliam Novotný v pondelok 23. apríla potvrdil svoju kandidatúru na post predsedu SDKÚ-DS.

"Cítim podporu z regiónov a preto som sa rozhodol prijať minulotýždňovú nomináciu košického Mestského koordinačného výboru na post predsedu," vysvetľuje svoje rozhodnutie V. Novotný.

V súčasnosti už má oficiálne podporu 10 miestnych zväzov, s ďalšími plánuje rokovať o ich podpore v najbližších týždňoch potom, čo im predstaví svoju predstavu zmien v rámci strany.

Ako dodáva V. Novotný, SDKÚ-DS má stále veľký odborný potenciál no potrebuje zásadné zmeny "Vždy sme vďaka odbornému potenciálu stáli na čele vlád, ktoré zásadným spôsobom posunuli Slovensko ekonomicky a aj sociálne dopredu. Tieto reformy sme však nedokázali ľuďom vysvetliť," dodáva V. Novotný.

Tu bude player


Podľa neho potrebuje SDKÚ-DS najmä zmenu lídrov, čo sa už čiastočne začalo diať, zmenu spôsobu vedenia politiky bližšie k ľuďom, ako aj zmenu organizácie v rámci strany. "Odišli sme od problémov ľudí, preto ľudia odišli od nás. Musíme ísť naspäť k ľuďom do regiónov, čo sa týka nastavenia sociálneho a ekonomického programu, ale aj práce v rámci strany," vidí problémy SDKÚ-DS V. Novotný.

Podľa V. Novotného bude jeho snahou, aby SDKÚ-DS zostalo myšlienkovým lídrom reforiem na Slovensku, no začne klásť väčší dôraz na regionálnu politiku. "Nemôžeme sa napríklad sústrediť na budovanie znalostnej ekonomiky, keďže tento proces trvá dlho a nerieši problémy v krátkodobom horizonte. Alebo staviť všetko na dostavbu diaľnic a pevnú vieru v príchod zahraničných investorov, ako súčasná vláda," dodáva V. Novotný.

Podľa neho sa SDKÚ-DS musí viac v rámci regionálnej politiky orientovať na podporu odvetví, v ktorých majú potenciál najmä slovenskí podnikatelia a živnostníci. Za takéto oblasti považuje napríklad cestovný ruch, ktorý vie zamestnávať ľudí aj v regiónoch bez diaľnic. Prípadne v rámci poľnohospodárstva pestovanie energetických plodín, ktoré zase prináša významný potenciál zamestnania menej kvalifikovanej pracovnej sily.

Konkrétnu ponuku svojej predstavy o zmenách a smerovaní politiky SDKÚ-DS predstaví V. Novotný v najbližších týždňoch. "Myslím si, že je aj pre SDKÚ-DS veľmi dobré, ak sa o post predsedu uchádzajú až traja kandidáti. Verím, že takáto súťaž myšlienok, a z nej vychádzajúci budúci predseda prinesie strane návrat do pozície lídra stredo-pravého spektra," dodáva V. Novotný.