Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Kandidáta na šéfa GP plánuje navrhnúť aj Slovenská advokátska komora

Na snímke budova, v ktorej sídli Generálna prokuratúra SR na Štúrovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Oficiálnym kandidátom na šéfa GP je zatiaľ Jozef Čentéš. Do funkcie ho nominovala ombudsmanka Mária Patakyová i Rada prokurátorov SR.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Kandidáta na generálneho prokurátora plánuje navrhnúť aj Slovenská advokátska komora (SAK). Slovenská komora exekútorov (SKE) ešte neoznámila, či kandidáta navrhne.

SAK plánuje využiť návrhovú právomoc, pričom o potenciálnych kandidátoch rozhoduje predsedníctvo komory hlasovaním. "Domnievame sa, že generálnym prokurátorom by mal byť kandidát, ktorý fungovaniu prokuratúry rozumie a zároveň má vysoký morálny aj odborný kredit," povedala pre TASR hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.

Slovenská komora exekútorov tvrdí, že o prípadnej nominácii rozhodne prezídium komory v októbri pred uplynutím stanovenej lehoty. "Ak bude návrh prijatý členmi prezídia, kancelária komory ho zverejní," uviedla hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová.

Notárska komora (NK) SR kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR pravdepodobne nenavrhne. "Notárska komora SR nateraz neplánuje vstupovať do procesu návrhu na post generálneho prokurátora," uviedla pre TASR viceprezidentka NK SR Daniela Šikutová.

Návrhy na kandidátov na generálneho prokurátora možno podávať do 9. októbra. Okrem profesijných organizácií, právnických fakúlt či ministerky spravodlivosti môžu kandidátov navrhovať aj poslanci NR SR. Koaličné poslanecké kluby zatiaľ avizujú, že návrhy podávať nebudú.

Oficiálnym kandidátom na šéfa GP je zatiaľ Jozef Čentéš. Do funkcie ho nominovala ombudsmanka Mária Patakyová i Rada prokurátorov SR.

Poslanci Národnej rady SR majú voliť kandidáta na generálneho prokurátora na schôdzi, ktorá sa začne 24. novembra.