Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Kandidáti deklarovali svoju nadstraníckosť v úrade prezidenta

Na archívnej snímke kandidáti na prezidenta SR Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič. Foto: TASR Pavel Neubauer

Obaja kandidáti by vo funkcii prezidenta využili právo vystúpiť s prejavom pred konaním sa volieb tak, ako to v stredu urobili predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) a prezident SR Andrej Kiska.

Bratislava 27. marca (TASR) - Obaja prezidentskí kandidáti deklarujú, že na poste hlavy štátu by boli nadstranícki a nezávislí, napriek tomu, že ich kampaň finančne podporili politické strany. Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič to vyhlásili v stredu v poslednom prezidentskom dueli pred druhým kolom volieb, ktorý vysielal RTVS.

Šefčovič potvrdil, že na volebnú kampaň prijal financie od strany Smer-SD. Podľa vlastných slov chcel ochrániť svojich priateľov a podporovateľov, ktorí boli počas posledných dní za túto podporu vystavení mediálnemu tlaku a šikane. "Určite budem nadstranícky, nezávislý, tak ako som bol celých desať rokov na poste eurokomisára," pripomenul.

Čaputová vyzdvihla, že občania zaplatili takmer polovicu jej kampane množstvom menších príspevkov. "Určite si strážime sumu výdavkov, rozhodli sme sa pristúpiť k tomu s najvyšším štandardom. Veľmi striktne strážime to, aby sme sa do tých 500.000 eur zmestili," reagovala na otázku, či nepresiahne zákonom stanovený limit.

Podľa prezidentskej kandidátky je dôležité, či sú kandidáti schopní kritickej sebareflexie voči subjektom, ktoré za nimi stoja. Čaputová v tejto súvislosti deklarovala, že sa vo funkcii bude vedieť odpútať od hnutia Progresívne Slovensko.

Obaja kandidáti by vo funkcii prezidenta využili právo vystúpiť s prejavom pred konaním sa volieb tak, ako to v stredu urobili predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) a prezident SR Andrej Kiska. Čaputová kritizovala niektoré pasáže premiérovho vystúpenia. "Obsahoval programové tézy jedného z kandidátov," uviedla s tým, že by túto príležitosť využila len na výzvu voličom, aby prišli voliť. Šefčovič príhovory ocenil. "Počul som tam apel aj na to, že potrebujeme skúseného, silného prezidenta," reagoval.

V otázke obsadenia Ústavného súdu SR mal podľa Šefčoviča aktívnejšie vystupovať súčasný prezident. Pripomenul, že voľba kandidátov na ústavných sudcov a ich následné vymenovanie je politickým procesom a treba o tom konštruktívne rokovať. "Ak by som sa stal prezidentom a táto otázka by nebola doriešená, okamžite by som vstúpil do politických rokovaní s koalíciou aj opozíciou," vyhlásil. Prezident je podľa Čaputovej koncovkou celého procesu výberu ústavných sudcov. "Parlament je ten, kde sa to zaseklo, nedokázal navoliť dostatočný počet kandidátov," uviedla s tým, že prezident môže v tejto otázke apelovať a neformálne rokovať. "Ak by došlo k navoleniu takého počtu, aby sa naplnilo plénum, podľa môjho názoru by mal prezident vymenovať sudcov aj z tohto zúženého počtu," myslí si Čaputová.

Volebná kampaň bola podľa Šefčoviča mimoriadne náročná. "Potvrdila mi to, čoho som sa obával, že Slovensko je veľmi rozdelené," uviedol a dodal, že jeho apel na celospoločenský zmier bol vnímaný pozitívne. "Pre mňa to bola úplne unikátna skúsenosť, mala som možnosť spoznávať Slovensko z inej stránky," zhodnotila kampaň Čaputová. Podľa vlastných slov veľmi intenzívne vnímala frustráciu, ale aj nádej a túžbu ľudí po zmene.

Vo svojom záverečnom výstupe Šefčovič poprosil občanov, aby prišli voliť zmenu v Prezidentskom paláci, pričom on túto zmenu úprimne ponúka. "Ponúkam vám čistý štít, nezaťaženosť vnútornou politikou," vyhlásil. Čaputová pripomenula, že sa uchádza o podporu tých ľudí, ktorí chcú férovejšiu krajinu a cítia volanie po slušnej a novej politike.