Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kandidátom SR na eurokomisára je Maroš Šefčovič

Na snímke vpravo premiér SR Robert Fico a vľavo podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Foto: TASR/Martin Baumann

Premiér Robert Fico bude o tomto vládnom návrhu informovať budúceho šéfa komisie. Mandát súčasnej EK sa končí 1. novembra.

Bratislava 11. júna (TASR) - Oficiálnym kandidátom Slovenska za člena novej Európskej komisie (EK) na roky 2014 až 2019 je Maroš Šefčovič. Jeho nomináciu dnes schválila vláda.

Premiér Robert Fico bude o tomto vládnom návrhu informovať budúceho šéfa komisie. Mandát súčasnej EK sa končí 1. novembra.

Šefčovič bol od roku 2004 do októbra 2009 vedúcim Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli. Od 1. októbra 2009 prevzal po rezignácii prvého slovenského eurokomisára Jána Figeľa jeho funkciu. Zodpovedný bol za oblasť vzdelávania, odbornej prípravy, kultúry a viacjazyčnosť. Od roku 2010 je podpredsedom EK, na čele ktorej momentálne stojí José Manuel Barroso. Zodpovedá za administratívu komisie, implementáciu Lisabonskej zmluvy do činnosti orgánov EÚ.

O portfóliách kandidátov na komisárov rozhodne budúci predseda komisie po konzultácii s predsedami vlád a hláv štátov členských krajín EÚ. Ako v rozhovore pre TASR Šefčovič uviedol, vždy inklinoval k ekonomicko-politickým témam, takže túto oblasť by preferoval aj v budúcom päťročnom období novej komisie.

Eurokomisár bol lídrom kandidátky Smeru-SD v nedávnych voľbách do Európskeho parlamentu. K tomuto kroku sa rozhodol preto, aby získal demokratickú legitimitu od občanov pre svoje ďalšie pôsobenie v EK. Vo voľbách získal najvyšší počet preferenčných hlasov zo všetkých kandidátov do europarlamentu. Zakrúžkovalo ho 66.966 voličov.

Dôležité je, aby bol M. Šefčovič naďalej podpredsedom Európskej komisie

Za najdôležitejšie považuje premiér Robert Fico to, aby slovenský kandidát na člena Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič získal aj v ďalšom päťročnom období post podpredsedu EK. "Boli by sme radi, keby zostal nielen podpredsedom komisie, ale mal aj ďalšiu významnú agendu, možno inú, akú mal teraz, ale agendu, ktorá bude zodpovedať významu jeho práce v Európskej komisii," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii po skončení rokovania vlády.

Najlepšie by podľa neho bolo, keby išlo o agendu dôležitú z ekonomického hľadiska, napríklad regionálny rozvoj. To však považuje za málo pravdepodobné, keďže Slovensko získava veľké peniaze z eurofondov na odstraňovanie regionálnych rozdielov. Takže si nemyslí, že bude môcť ovplyvňovať práve túto problematiku.

Ako priblížil, počas rozhovorov so Šefčovičom pomenovali tri oblasti, v ktorých by sa Slovensko malo maximálne angažovať. Dnes ich však Fico nekonkretizoval. Túto tému sa chystá otvoriť na stretnutí premiérov Vyšehradskej štvorky 24. júna v Budapešti, kedy prevezme rotujúce ročné predsedníctvo od Maďarska. "Pokúsime sa nájsť nejakú zhodu," avizoval s tým, že sa možno krajiny V4 budú môcť krížovo podporovať pri získaní vybraných agend pre svojich národných eurokomisárov.

Vláda SR dnes schválila nomináciu Šefčoviča za člena novej EK. Týmto sa stal oficiálnym kandidátom Slovenska. Od roku 2010 je podpredsedom EK, na čele ktorej momentálne stojí José Manuel Barroso. Zodpovedá za administratívu komisie, implementáciu Lisabonskej zmluvy do činnosti orgánov EÚ.

Šefčovič si dnešné rozhodnutie vlády veľmi váži. V novej komisii chce presadzovať a podporovať všetky iniciatívy, ktoré majú zabezpečiť hospodársky rast a zvyšovanie zamestnanosti predovšetkým mladých ľudí v členských krajinách EÚ. "Ako som už avizoval, v Európskej komisii mám záujem pokračovať na pozícii podpredsedu s politicko-ekonomickým portfóliom," reagoval.

Mandát súčasnej EK sa končí 1. novembra. O portfóliách kandidátov na komisárov rozhodne budúci predseda komisie po konzultácii s predsedami vlád a hláv štátov členských krajín EÚ.