Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kaník je za to, aby kompetencie v oblasti daní zostali v rukách SR

Ľudovít Kaník Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa Ľudovíta Kaníka by bolo posilnenie právomocí EÚ v oblasti daní pre Slovensko škodlivé.

Bratislava 19. júla (TASR) - Vyhlásenia europoslanca za Smer-SD Vladimíra Maňku o tom, že by sa mali posilniť centrálne právomoci Európskej únie (EÚ), sú pre Slovensko veľmi škodlivým zámerom. Vyhlásil to opozičný poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS).

"Bol som veľmi nemilo prekvapený, keď pán europoslanec Maňka vyhlásil, že je zástancom posilňovania právomocí EÚ na úkor suverenity členských štátov, že podporuje harmonizáciu daňových pravidiel. To by pre Slovensko znamenalo výrazné zvýšenie daní, ako aj absolútne zakonzervovanie súčasnej ekonomickej výkonnosti alebo dokonca jej zníženie," uviedol pre TASR Kaník. Podľa neho by sme sa takto natrvalo stali okrajovou periférnou časťou únie. Slovensko by totiž nedokázalo dobehnúť zaostávanie vzniknuté v minulom režime a boli by sme pre investorov absolútne nezaujímavé.

"Keby sme mali rovnaké dane, ako majú vyspelejšie krajiny, zanikol by aj ten najmenší dôvod investovať u nás a boli by sme trvalo chudobnými príbuznými, odkázanými na milodary centra únie. A preto takéto názory považujem za nebezpečné pre Slovensko a len pravdivo odzrkadľujú škodlivé socialistické myslenie, ktoré je strane Smer-SD vlastné," tvrdí Kaník.

Podľa vlastných slov je za to, aby kompetencie v oblasti daní zostali výhradne v rukách Slovenska. "Tak ako daňová, aj sociálna oblasť musí zostať v rukách jednotlivých štátov. Je prirodzeným záujmom veľkých štátov únie, aby sa harmonizovali dane, lebo sa boja konkurencie, ktorú sme priniesli aj my zavedením rovnej dane, keď na Slovensku prudko rástli investície, klesala nezamestnanosť a začali tu pôsobiť mnohé firmy," dodal Kaník.

Maňka je zástancom posilňovania centrálnych právomocí EÚ. Ako uviedol pre TASR, v niektorých sférach si členské štáty zachovajú svoju suverenitu, avšak každú oblasť treba posúdiť zvlášť. Týka sa to hlavne harmonizácie ekonomických a hospodárskych pravidiel, ktoré úniu povedú k väčšej prosperite. Rovnako súhlasí s väčšou harmonizáciou daňových pravidiel v únii.

V tejto súvislosti poukázal na obrovské daňové úniky, ktoré v celej EÚ predstavujú 2000 eur na obyvateľa ročne. "Jasná analýza ukázala, že ak by sme mali rovnaké daňové základy vo všetkých štátoch, tak by sme dokázali odhaliť nesmierne podvody," argumentoval s tým, že sa musia nájsť spoločné pravidlá tak, aby sa jednotlivé štáty vzájomne neničili.