Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ľ. KANÍK: Spojenectvo pravice by bolo schopné konkurovať Smeru

Ľudovít Kaník Foto: TASR/Pavel Neubauer

Poslanec sa k téme vyjadril pri príležitosti 71. výročia vzniku DS, ktorej kedysi predsedal.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Spojenectvo niekoľkých pravicových politických subjektov by znamenalo vytvorenie silného bloku, ktorý reálne dokáže konkurovať ľavicovému Smeru-SD Roberta Fica. Tvrdí to poslanec NR SR Ľudovít Kaník, podľa ktorého je práve toto cesta, ktorá by dokázala zvrátiť súčasné tendencie nahrávajúce socialistom.

"Verný tradícii a poučený históriou Demokratickej strany (DS) sa preto budem naďalej snažiť presvedčiť partnerov o nutnom spojenectve pravicových síl. Verím, že nájdem dostatok blízkych politických subjektov ako OĽaNO, SaS, NOVA, OKS, Šanca a prípadne ďalšie strany, ktoré by myšlienku spájania sa považovali za priaznivú pre potreby pravicového voliča," uviedol Kaník vo vyhlásení.

Poslanec sa k téme vyjadril pri príležitosti 71. výročia vzniku DS, ktorej kedysi predsedal. "Táto strana dokázala poraziť komunistov vo voľbách po skončení druhej svetovej vojny, bola hlavnou organizátorkou Slovenského národného povstania a výrazným spôsobom pozitívne formovala ďalší osud Slovenska," pripomenul.

Podľa Kaníka toto výročie nesie v sebe veľký odkaz aj pre dnešok. "Vtedajšia DS totiž nebola stranou v typickom slova zmysle. Bola to fakticky koalícia. Pod značku DS sa spojili viaceré pravicové prúdy ako demokrati, bývalí agrárnici, evanjelickí politici či umiernení katolícki politici zo zrušenej Hlinkovej ľudovej strany. Takéto spojenectvo umožnilo vytvoriť subjekt, ktorý s prehľadom zvíťazil vo voľbách na Slovensku nad nastupujúcou komunistickou mašinériou," dodal s presvedčením, že aj dnes by mali politici postupovať podobne.