Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V Kaplnke Božského Srdca Ježišovho spočinula relikvia cisára Karola I.

Na snímke relikvia Karola I. Habsburského, ktorú uložili v Kaplnke Božského Srdca Ježišovho. Piešťany, 3. júna 2017. Foto: TASR – Martin Palkovič

Relikviu v piešťanskej kaplnke umiestnili aj vďaka tomu, že Karol I. toto mesto osobne navštívil vo februári 1917.

Piešťany 3. júna (TASR) – V Kaplnke Božského Srdca Ježišovho pri Kolonádovom moste v Piešťanoch dnes spočinula relikvia blahoslaveného Karola, posledného panovníka habsburskej monarchie v rokoch 1916 až 1918. Piešťany pri tejto príležitosti navštívil jeho vnuk, rakúsky arcivojvoda Georg Habsburg-Lothringen, syn Otta Habsburského. Časť kosti, uložená v skle a ozdobnej skrinke, bola z ostatkov Karola I. odobratá v roku 2004 na Madeire, kde je Karol I. pochovaný. „Bola doručená priamo jeho vnukom, belgickým princom Lorenzom von Habsburg,“ informoval Stanislav Žlnay, poverený vedením slovenskej pobočky Modlitebnej ligy cisára Karola, ktorá podujatie zorganizovala. Podľa jeho slov sa po celom svete nachádzajú desiatky relikvií blahoslaveného Karola, v prípade Slovenska ide o druhú. Prvá relikvia je uložená od roku 2011 v Dóme sv. Martina v Bratislave.



Relikviu v piešťanskej kaplnke umiestnili aj vďaka tomu, že Karol I. toto mesto osobne navštívil vo februári 1917. V kúpeľnom hoteli Thermia Palace sa stretol s bulharským cárom Ferdinandom Coburgom a nemeckým cisárom Wilhelmom II. Dôvodom pre stretnutie bola ponorková vojna, ale hlavne liečebný pobyt bulharského cára, ktorý sa liečil v piešťanských kúpeľoch. Hlavy bojujúcich štátov rokovali o ďalšom spoločnom postupe v 1. svetovej vojne. Cisár Karol pricestoval do Piešťan vlakom, pred železničnou stanicou ho čakal koč ťahaný lipicanmi. Do hotela ho sprevádzali vysokí vojenskí hodnostári a vo foyeri ho privítali predstavitelia župy, okresu a obce. Karol podal každému ruku a bez jediného slova sa odobral do svojho apartmánu.

Na snímke vpravo Georg Habsburg-Lothringen) počas svätej omše, po ktorej uložili relikviu Karola I. Habsburského v Kaplnke Božského Srdca Ježišovho. Piešťany, 3. júna 2017.
Foto: TASR – Martin Palkovič


Karol I. vládol v rokoch 1916 až 1918. Historici vyzdvihujú jeho presadzovanie mieru a úsilie o ukončenie 1. svetovej vojny, za ktoré ho Ján Pavol II. v roku 2004 vyhlásil blahoslaveným. "Modlitebná liga cisára Karola za mier medzi národmi sa usiluje oboznamovať so životom a odkazom Karola všade, kde má svoje pobočky a na miestach, ktoré či už ako arcivojvoda, následník trónu, alebo ako panovník osobne navštívil," skonštatoval Žlnay. Kaplnka Božského Srdca Ježišovho je zároveň podľa jeho slov v teologickom význame veľmi blízka životu blahoslaveného Karola. „On bol veľkým ctiteľom Božského Srdca a v ňom hľadal duchovnú silu. Tento teologický význam plne korešponduje s miestom a cieľom stavby tejto kaplnky, aby v nej pacienti, ktorí sa liečia v kúpeľoch, popri fyzickom uzdravení hľadali v modlitbe aj uzdravenie duchovné,“ povedal Žlnay.

Na snímke emeritný trnavský arcibiskup Ján Sokol celebruje svätú omšu pred uložením relikvie Karola I. Habsburského v Kaplnke Božského Srdca Ježišovho v Piešťanoch v sobotu 3. júna 2017.
Foto: TASR – Martin Palkovič