Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Nakazili ste sa covidom v Taliansku? Karanténa môže trvať až 21 dní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Minimálne desaťdňovú karanténu musia pri pozitívnom teste na ochorenie COVID-19 podstúpiť dovolenkári, ktorí nemajú očkovanie.

Bratislava 26. júla (TASR) – Karanténa v súvislosti s ochorením COVID-19 môže v Taliansku v niektorých prípadoch trvať až 21 dní. Vstup do krajiny je aktuálne bez obmedzení a nie je potrebný COVID pass alebo iná ekvivalentná certifikácia. Priblížila slovenská konzulka v Taliansku Marianna Pilátová. V Taliansku naďalej platí povinnosť nosiť respirátor (FFP2) vo verejných dopravných prostriedkoch a v nemocniciach.

"Pokiaľ ide o dlhodobú pozitivitu na ochorenie COVID-19, tak sa karanténa v Taliansku môže predĺžiť na 21 dní," upozornila konzulka. Slovenský rezort diplomacie na svojej stránke priblížil, že pozitívne testovaní ľudia, ktorí sú plne zaočkovaní s ukončeným cyklom do 120 dní alebo tí, ktorí sú zaočkovaní posilňujúcou dávkou, môžu byť znova pretestovaní po siedmich dňoch.

Minimálne desaťdňovú karanténu musia pri pozitívnom teste na ochorenie COVID-19 podstúpiť dovolenkári, ktorí nemajú očkovanie. V oboch prípadoch sa izolácia končí po absolvovaní PCR alebo antigénového testu s negatívnym výsledkom.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na svojom webe informuje, že pokiaľ nemá pozitívne testovaná osoba v Taliansku prechodný alebo trvalý pobyt, je umiestnená do tzv. COVID hotela na vlastné náklady. "Pozitívne testovaná osoba sa musí nahlásiť na miestne zdravotnícke zariadenie ASL," spresnil rezort.

Konzulka upozornila na nárast počtu okradnutých občanov, ktorí prichádzajú predovšetkým o svoje doklady. Najčastejšie sa podľa jej slov kradne v zhluku ľudí na staniciach a v metre alebo na plážach. Náhradné cestované doklady v prípade straty alebo okradnutia sa vydávajú na slovenskom veľvyslanectve v Ríme a na honorárnom konzuláte v Miláne.

"V Taliansku sú dosť vysoké pokuty pri porušení dopravných predpisov," uviedla Pilátová. Apeluje preto na ich dodržiavanie, keďže pokuta môže byť aj niekoľko stoviek eur. "Taliani často vyžadujú, aby bola uhradená na mieste," doplnila. Existuje podľa nej možnosť zníženia pokuty o 30 percent v prípade, ak je uhradená do piatich dní.

"Diaľnice sú platené za určité časti a tieto poplatky sú dosť vysoké," povedala konzulka s tým, že je potrebné si dávať pozor na lístok, ktorý si občan zoberie, aby mohol uhradiť poplatok. Pri živelných pohromách apeluje, aby sa dovolenkári riadili pokynmi civilnej ochrany a polície.