Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Karas finalizuje návrh Trestného zákona,riešiť bude i Trestný poriadok

Na snímke dočasne poverený minister spravodlivosti SR Viliam Karas počas rokovania 78. schôdze parlamentu 20. decembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Novelou Trestného poriadku chce zefektívniť prípravné konanie

Bratislava 26. januára (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR finalizuje návrh novely Trestného zákona. Plánuje ho čoskoro predložiť na vládu. V najbližších týždňoch a mesiacoch chce tiež zmodernizovať Trestný poriadok. TASR o tom informovali z tlačového oddelenia rezortu.

"Splnili sme úlohu navrhnúť reformu Trestného zákona a teraz preto budeme naplno pracovať aj na finalizácii modernizácie trestného procesu. Súčasná politická situácia a predčasné voľby podľa môjho názoru nemôžu byť zámienkou na zastavenie prác pre spravodlivosť," priblížil dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas.

Novelou Trestného poriadku chce zefektívniť prípravné konanie. "Vyšetrovatelia a orgány činné v trestnom konaní musia mať viac času na reálne odhaľovanie trestnej činnosti. Preto sa budeme sústrediť aj na znižovanie procesnej náročnosti a administratívnej prácnosti, a to aj s cieľom hospodárnosti trestného konania," ozrejmil.

Karas zdôraznil, že vytváranie lepších možností na účinné odhaľovanie trestnej činnosti nepôjde na úkor základných práv. "Akékoľvek snahy zjednodušovať si prácu na úkor základných práv sú preto nebezpečnými skratkami, ktoré nesledujú cieľ spravodlivosti," vyhlásil. V rámci reformy bude podľa neho potrebná aj odborná revízia riadnych a mimoriadnych opravných prostriedkov v prípravnom konaní.

Rezort avizoval, že do prípravy novely zapojí odborníkov z relevantných častí justície a ľudí, ktorí s Trestným poriadkom pracujú. "Rovnako ako pri zmenách Trestného zákona, aj v prípade procesu bude preferované hľadanie čo najširšieho konsenzu všetkých zložiek," dodal.