Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Karas je ochotný zrušiť návrh Trestného zákona pri nedohode s LOZ

Na snímke dočasne poverený minister spravodlivosti SR Viliam Karas. Foto: TASR - Jakub Kotian

Minister už informoval šéfa LOZ Petra Visolajského, že navrhované riešenie považuje za vecne aj právne neakceptovateľné.

Bratislava 13. marca (TASR) - Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas je v prípade nedohodnutia sa s Lekárskym odborovým združením (LOZ) ochotný stiahnuť návrh novely Trestného zákona, ktorý má zaviesť trestný čin ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti. Pre TASR to uviedli z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR. Aktuálne hľadajú obe strany termín stretnutia.

Minister už informoval šéfa LOZ Petra Visolajského, že navrhované riešenie považuje za vecne aj právne neakceptovateľné. "Ak na plánovanom stretnutí nedôjde k inej rozumnej dohode, som pripravený tento materiál v záujme ochrany riadneho fungovania nemocníc stiahnuť," vyhlásil Karas.

Rezort spravodlivosti navrhuje zaviesť nový trestný čin ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti v novele Trestného zákona. Má spočívať v úmyselnom porušení povinnosti zabezpečiť dostatok zdravotníkov. Návrh vychádza z memoranda o zlepšení zdravotníctva medzi vládou SR a LOZ.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger požiadal Karasa, aby sa k návrhu novely tento týždeň stretol so zástupcami LOZ. Realita podľa neho ukázala, že zámer nie je vhodným riešením.

Zámer okrem Hegera skritizovali aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, Karas, niektorí politici, viaceré nemocnice, právnici či Slovenská lekárska komora. Visolajský tvrdí, že zmena by priniesla zvýšenie bezpečnosti pacientov. Nepovedie to podľa neho k zatváraniu nevinných riaditeľov.