Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Karas: Nález vo veci Martina R. je prínosom do témy kolúznej väzby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) prepustil v piatok z väzby advokáta Martina R., urobil tak na základe nariadenia ÚS.

Bratislava 14. mája (TASR) – Nález Ústavného súdu (ÚS) SR, týkajúci sa ústavnej sťažnosti advokáta Martina R., predstavuje významný prínos pre celkové nastavenie prísnych limitov posudzovania dôvodov kolúznej väzby súdmi. Konštatuje to Slovenská advokátska komora (SAK).

"Postup orgánov činných v trestnom konaní voči nášmu kolegovi sme v komore vnímali veľmi citlivo jednak pre nejasnosti, ktoré sprevádzali vymedzenie skutku, z ktorého bol obvinený, ako aj pre neúmernú dĺžku trvania väzby," uviedol predseda SAK Viliam Karas.

"Vítame konštatovanie ÚS, ktorý v zhode s názorom Európskeho súdu pre ľudské práva upozornil, že väzobné stíhanie osôb, ktoré pôsobia v oblasti práva, musí byť podrobené najprísnejšiemu posúdeniu," dodal.

Upozornil pritom, že "každé trestné stíhanie advokáta súvisiace s výkonom jeho profesie v sebe obsahuje aj mraziaci účinok pre ostatných advokátov poskytovať túto pomoc v prospech klienta", a tým oslabuje dôveru v právny štát. Práve v tom vidí Karas i najdevastačnejší účinok väzobného stíhania advokáta Martina R. "Nález ÚS preto vnímame aj ako o potvrdenie významu úlohy nezávislej advokácie ako jedného z pilierov ochrany práva v demokratickej spoločnosti," dodal predseda SAK.

Komora advokátov sa v novembri 2020 pripojila k ústavnej sťažnosti podanej právnymi zástupcami Martina R.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) prepustil v piatok z väzby advokáta Martina R., urobil tak na základe nariadenia ÚS. Obhajca Pavol Antoš vysvetlil, že ÚS poukázal na pochybenia pri vzatí Martina R. do väzby, takisto potvrdil že v prípade väzobného konania nie je jedno, ako je trestný čin kvalifikovaný, keďže od kvalifikácie sa odvíja aj dĺžka väzby. Pokračoval, že orgány činné v trestnom konaní (OČTK) zneužívajú tzv. nadkvalifikáciu trestného činu ako nástroj na účelové držanie osôb vo väzbe. Ozrejmil, že ŠTS a Najvyšší súd SR podľa nálezu Ústavného súdu pochybili v tom, že tento účelový postup OČTK prehliadli a nevenovali mu vo svojich rozhodnutiach žiadnu pozornosť, hoci to obhajoba opakovane namietala.

Advokáta zadržali policajti v októbri 2019 v rámci akcie Apač. Spolu vtedy zadržali 13 ľudí, ktorí mali byť členmi bratislavskej skupiny takáčovcov. Špecializovaný trestný súd ho spolu s ďalšími vzal do väzby 30. októbra 2019, väzbu mu následne predlžovali a rozhodnutia potvrdzoval aj Najvyšší súd SR. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Martina R. koncom apríla obžalobu z organizovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov.