Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Karas nevidí dôvod na zastavenie reformy súdnej mapy

Prezidenta SR Zuzana Čaputová (vpravo) prijala v utorok 13. septembra 2022 v Prezidentskom paláci demisiu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (SaS). Vo funkcii ju vystriedal Viliam Karas (vľavo). Foto: TASR - Martin Baumann

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala Viliama Karasa do funkcie ministra spravodlivosti v utorok predpoludním. Nahradil Máriu Kolíkovú (SaS).

Bratislava 13. septembra (TASR) – Nový minister spravodlivosti Viliam Karas nevidí dôvod na zastavenie reformy súdnej mapy, pokiaľ je organizačne a technicky pripravená. Vyplýva to z jeho vyjadrenia krátko po vymenovaní do funkcie.

"Schválená súdna mapa je po zásadnej intervencii, tak advokátskeho a justičného prostredia, aj po vyvolaní rokovania u pána premiéra, kde sa jej podoba ustálila," podotkol.



Okrem súdnej mapy má za jednu z priorít aj reformu trestných kódexov. "Veci treba riešiť systémovo, po odbornej a poctivej diskusii naprieč spoločenským spektrom," dodal. Justícia podľa jeho slov potrebuje upokojenie a uistenie, že si ju krajina váži.

Exministerka Mária Kolíková (SaS) sa dohodla s Karasom na odovzdaní agendy. Chce mu priblížiť, v akom stave je reforma súdnej mapy. "Ak neurobí žiadne kroky, aby sa zablokovala, spustí sa od 1. januára 2023. Považujem za kľúčové, aby tomu dobre rozumel," zdôraznila Kolíková.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) zdôraznil, že Karas je dlhoročný advokát a expert na medzinárodné právo. "Jeho silnou ideou je budovanie inštitucionálnej dôvery," podotkol.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala Viliama Karasa do funkcie ministra spravodlivosti v utorok predpoludním. Nahradil Máriu Kolíkovú (SaS).