Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Karas ponúkol alternatívy za trestný čin pre nedostatok zdravotníkov

Na snímke dočasne poverený minister spravodlivosti SR Viliam Karas prichádza na 140. schôdzu vlády SR v Bratislave v stredu 15. marca 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rezort spravodlivosti navrhuje zaviesť nový trestný čin ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti v novele Trestného zákona.

Bratislava 15. marca (TASR) - Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas sa má budúci týždeň opäť stretnúť so zástupcami Lekárskeho odborového združenia (LOZ) v súvislosti s novým trestným činom ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti. Na utorkovom (14. 3.) stretnutí im podľa jeho slov predstavil alternatívne riešenia, ktoré majú prerokovať. Vyplýva to z jeho vyjadrenia po rokovaní vlády.

"Navrhol som im možný postup a alternatívne riešenia, ktoré sú oveľa efektívnejšie a majú šancu, aby prešli parlamentom," povedal Karas s tým, že návrh sa pozdáva aj štátnemu tajomníkovi Michalovi Palkovičovi, ktorý aktuálne riadi rezort zdravotníctva. "Budeme na tom ďalej pracovať a budúci týždeň po ďalšom stretnutí s odborármi budeme komunikovať postup," dodal.

Budúcotýždňové stretnutie s lekárskymi odborármi potvrdil aj Palkovič. "Máme riešenie, ktoré je nie až tak hraničné. To znamená, že o trestnoprávnej zodpovednosti sa nebudeme baviť," skonštatoval. Vyvodzovanie trestnoprávnej zodpovednosti voči vedeniu nemocníc za nedostatok zdravotníkov by podľa neho bolo v súčasnosti viac destabilizačné ako prospešné.

LOZ však predostretý zámer ako alternatívu nevníma. K takým krokom sa podľa neho zaviazala vláda SR v memorande, preto jeho plnenie v inom bode nie je možné chápať ako alternatívu. "Iba preťatie bludného kruhu vzájomného umývania si rúk zavedením trestnoprávnej zodpovednosti a zapojením nezávislých subjektov hodnotenia môže priniesť zlepšenie v zdravotníctve," skonštatoval predseda LOZ Peter Visolajský.

Združenie zároveň očakáva, že vláda začne riešiť aj ostatné záväzky z memoranda. Poukazuje na to, že problémy slovenského zdravotníctva sa riešia len počas lekárskych výpovedí. Po ich stiahnutí sa záväzky plniť presávajú. "Ak slovo a ani podpis premiéra v tejto krajine nič neznamenajú, tak sa nemožno čudovať, že obyvatelia neveria politikom a vláde," odkázal Visolajský.

Medializované informácie, že riaditelia nemocníc nemôžu niesť trestnú zodpovednosť za nedostatok lekárov a sestier je podľa neho nekorektný, pretože opak je pravdou. Práve neexistujúce sankcie sa závažne podieľajú na nedostatku lekárov a sestier v nemocniciach, keďže vedenia nemocníc nie sú nútené prijímať lekárov a ostatný zdravotnícky personál. Noví lekári podľa Visolajského hovoria, že by sa zamestnali v slovenských nemocniciach, ale nikto im prácu neponúka, a preto odchádzajú do zahraničia.

Rezort spravodlivosti navrhuje zaviesť nový trestný čin ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti v novele Trestného zákona. Má spočívať v úmyselnom porušení povinnosti zabezpečiť dostatok zdravotníkov. Návrh vychádza z memoranda o zlepšení zdravotníctva medzi vládou SR a LOZ. Karas tento týždeň avizoval, že ak s LOZ nedôjde k dohode, je ochotný návrh stiahnuť.