Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Karas: Súčasná podoba návrhu novely Trestného poriadku je neprijateľná

Na archívnej snímke dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas. Foto: TASR - Martin Baumann

Dodal, že sa v súčasnosti sústredí na novelu Trestného zákona, ktorú chce založiť na dôvere zo strany odbornej komunity.

Bratislava 7. januára (TASR) – Návrh novely Trestného poriadku je v súčasnej podobe neprijateľný. Vyhlásil to dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas. Legislatívu dala za rezort spravodlivosti do pripomienkového konania ešte vtedajšia ministerka Mária Kolíková (SaS). Subjekty vzniesli k návrhu 501 pripomienok, z toho 248 zásadných a päť hromadných.

"Trestný poriadok je oveľa citlivejší ako Trestný zákon. V podobe, ako je navrhovaný dnes, je neprijateľný," uviedol Karas. Dodal, že sa v súčasnosti sústredí na novelu Trestného zákona, ktorú chce založiť na dôvere zo strany odbornej komunity.

"Ak by sme túto vec dnes uzavreli a dostal by som mandát pokračovať aj s Trestným poriadkom, rád by som to s touto skupinou urobil, lebo by bol vyvážený. Rešpektoval by aj problémy, ktoré má dnes polícia s prieťahmi, rešpektoval by aj právo na obhajobu," zdôraznil.

Trestný poriadok je podľa jeho slov zatiaľ v čakačke. "Ale ak by sa mandát predĺžil čo len na pol roka, verte mi, že by sme prišli k rovnakým produktom ako teraz s Trestným zákonom. Mám tú ambíciu, mám podporu z odbornej komunity a viem aj ako," dodal.