Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Karas súhlasí s novelou o prepadnutí majetku, preferuje vládne návrhy

Na archívnej snímke minister spravodlivosti SR Viliam Karas. Foto: TASR - Martin Baumann

Karas rešpektuje právo poslaneckej iniciatívy a s poslancami o tejto téme hovoril, no preferuje komplexnú úpravu.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Minister spravodlivosti Viliam Karas súhlasí s návrhom poslanca Národnej rady (NR) SR Milana Vetráka (OĽANO), ktorý chce novelou Trestného zákona upraviť ukladanie trestu prepadnutia majetku. Súd by mal podľa návrhu možnosť a nie povinnosť uložiť tento trest. Minister dodal, že pri zmenách v legislatíve preferuje vládne návrhy.

K Vetrákovmu návrhu nemá Karas vecné pripomienky. Odborná verejnosť sa podľa neho zhoduje, že obligatórny trest prepadnutia majetku môže byť na hrane ústavnosti. "Myslím si, že je správne vecne to zmeniť, rovnako s tým uvažujeme aj vo vládnom návrhu zákona. Sám by som s takýmto návrhom prišiel," doplnil minister.

Karas rešpektuje právo poslaneckej iniciatívy a s poslancami o tejto téme hovoril, no preferuje komplexnú úpravu. "Vždy uprednostňujem, aby sa trestné aj civilné kódexy menili zásadne cez vládne návrhy tak, aby prešli riadnym pripomienkovým konaním. Verím, že na konci dňa náš návrh zákona predbehne aj túto úpravu," skonštatoval.

Vetrák navrhuje, aby Trestný zákon obsahoval obligatórnu formu trestu prepadnutia majetku, ale aby ho bolo možné ukladať tak ako iné tresty, teda ako fakultatívny trest v súlade so všeobecnými zásadami pre ukladanie trestov. Podľa návrhu by tiež malo platiť, že ak má mať prepadnutie majetku charakter trestu, nemôže byť páchateľovi trestného činu odňatý výlučne nelegálne nadobudnutý majetok, ale treba primeraným spôsobom postihnúť aj jeho príjmy, respektíve legálne nadobudnutý majetok.