Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Kardinál Kurt Koch navštívil prvý raz Slovensko

Kardinála Kurta Kocha privítal na území hlavného mesta SR bratislavský primátor Ivo Nesrovnal Foto: Inštitút NAPS

Kardinál je najbližším spolupracovníkom pápeža Františka v oblasti ekumenizmu.

Bratislava 5. októbra (OTS) - V úvode októbra navštívil Slovenskú republiku kardinál Kurt Koch, prezident Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty Kresťanov. Najbližšieho spolupracovníka pápeža Františka v oblasti ekumenizmu pozvali do našej krajiny členovia Inštitútu NAPS (Naše Aktivity Pre Slovensko) počas osobitnej audiencie, ktorú im kardinál udelil v Ríme pred rokom.



Jeho Eminencia navštívila počas pobytu na Slovensku viaceré mestá. Hlavným bodom programu bola osobná účasť a vystúpenie na XIII. NAPS Medzinárodnom ekumenickom koncerte 2017, ktorý sa konal 1. októbra v novej budove SND v Bratislave a bol venovaný pamiatke prvého prezidenta SR a čestného člena Inštitútu NAPS Michala Kováča. Kardinál Koch sa podujatia zúčastnil spoločne s osobným legátom duchovného vodcu 330 miliónov pravoslávnych Kresťanov na celom svete, Ekumenického patriarchu Bartolomeja I. Konštantinopolského, ktorým bol metropolita Arsenios z Viedne.

Prezident SR Andrej Kiska udelil kardinálovi Kurtovi Kochovi, prezidentovi Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty Kresťanov, osobitnú audienciu
Foto: Inštitút NAPS


Pobyt na území hlavného mesta SR začal kardinál Koch návštevou Apoštolskej nunciatúry a stretnutím s hlavou zastupiteľského úradu Svätej Stolice na Slovensku, arcibiskupom Giacomom G. Ottonellom. Program v Bratislave pokračoval stretnutím s primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom, štátnym tajomníkom rezortu zahraničných vecí Lukášom Parízkom a vyvrcholil osobitným prijatím u prezidenta SR Andreja Kisku. Na pôde Univerzity Komenského v Bratislave prevzal vysoký predstaviteľ Vatikánu zlatú medailu za svoj medzinárodný prínos v oblasti katolíckej teológie i prehlbovania ekumenického dialógu. V jezuitskom kostole metropoly Slovenska slúžil vzácny hosť aj verejnú svätú omšu. Kardinál Koch navštívil i Prešov a Ľutinu, ktorá je najväčším pútnickým miestom gréckokatolíckych veriacich.

Rektor Univerzity Komenského v Bratislave, prof. Karol Mičieta, odovzdal vatikánskemu predstaviteľovi zlatú medailu UK
Foto: Inštitút NAPS


V rámci účasti na ekumenickom koncerte Inštitútu NAPS a následnom pracovnom programe na území Slovenska sa kardinál stretol s mnohými predstaviteľmi rozličných cirkví. Mal tak osobnú príležitosť hovoriť s metropolitmi obidvoch provincií rímskokatolíckej cirkvi na Slovensku, arcibiskupmi Stanislavom Zvolenským i Bernardom Boberom, ako aj predsedom Rady KBS pre ekumenizmus arcibiskupom Jánom Oroschom a predsedom Rady KBS pre vedu, vzdelanie a kultúru Mons. Františkom Rábekom. Kardinál Koch sa stretol aj so všetkými biskupmi Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku – Milošom Klátikom, Milanom Krivdom a Slavomírom Sabolom, podpredsedom synody Reformovanej kresťanskej cirkvi u nás Róbertom Gérešim, ako aj všetkými biskupmi východných kresťanských cirkví v našej krajine: gréckokatolíckymi vladykami Jánom Babjakom, Milanom Chauturom a Petrom Rusnákom, či s metropolitom Pravoslávnej cirkvi českých krajín a Slovenska arcibiskupom Rastislavom a michalovsko-košickým arcibiskupom Jurajom. O rozvoji vzájomných vzťahov hovoril pán kardinál aj s predsedom Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Igorom Rintelom.

Najbližší spolupracovník pápeža v oblasti ekumenizmu sa na pôde Gréckokatolíckeho arcibiskupstva v Prešove stretol s autoritami civilného i cirkevného života nielen z územia metropoly Šariša
Foto: Inštitút NAPS


Všetky stretnutia na úrovni štátnych a cirkevných predstaviteľov mali zdvorilostný charakter a ich témou boli vzájomné vzťahy Svätej Stolice a SR, postavenie a spolupráca jednotlivých cirkví a náboženských spoločností v SR s dôrazom na dialóg a rozvoj ekumenizmu. Prebiehali skutočne vo veľmi srdečnej, pokojnej a priateľskej atmosfére,“ uviedol pre médiá zakladateľ Inštitútu NAPS Peter Solej, ktorý sprevádzal kardinála počas jeho návštevy spoločne s tajomníkom Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty Kresťanov, pátrom Hyacintom L. Destivellem OP.