Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Kardinál Parolin požehnal súsošie sv. Cyrila, Metoda a Gorazda

Na snímke súsošie svätých Cyrila, Metoda a Gorazda, ktoré posvätil Štátny sekretár Vatikánu kardinál Pietro Parolin v areáli Bratislavského hradu v Bratislave vo štvrtok popoludní 14. septembra 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ako zdôraznil v následnom príhovore, súsošie pripomína stáročnú prítomnosť kresťanstva na Slovensku a zároveň symbolizuje jednotu a kontinuitu slovenského národa.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Štátny sekretár Vatikánu kardinál Pietro Parolin vo štvrtok popoludní požehnal súsošie svätých Cyrila, Metoda a Gorazda v areáli Bratislavského hradu. Ako zdôraznil v následnom príhovore, súsošie pripomína stáročnú prítomnosť kresťanstva na Slovensku a zároveň symbolizuje jednotu a kontinuitu slovenského národa.

U solúnskych bratov ocenil, že spojením viery, vzdelávania a vedeckého pokroku, ako aj presadzovaním umenia a kultúry celkovo pozdvihli slovanské národy.

Svätí Cyril a Metod, nazývaní aj apoštoli Slovanov, sú spolupatrónmi Európy. Gorazda, prvého známeho svätca slovenského pôvodu, si svätý Metod počas misie na Veľkej Morave vybral za svojho nástupcu.

Druhý najvyšší predstaviteľ Vatikánu pricestoval na Slovensko pri príležitosti 30. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi SR a Svätou stolicou, 20. výročia návštevy pápeža Jána Pavla II. a druhého výročia návštevy pápeža Františka.

V príhovore sa kardinál venoval aj vojne na Ukrajine. "Modlíme sa, aby sa vojna na susednej Ukrajine čo najskôr skončila. Všetci sme povolaní s neúnavným nasadením pracovať pre mier," apeloval. Zopakoval slová pápeža Františka z jeho návštevy Slovenska, podľa ktorého je "Slovensko povolané byť poslom mieru v srdci Európy".

Parolin sa vo štvrtok stretol s najvyššími ústavnými činiteľmi SR - prezidentkou Zuzanou Čaputovou, predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina) aj premiérom Ľudovítom Ódorom.

V piatok, na sviatok Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, bude na národnej púti v Šaštíne hlavným celebrantom slávnostnej omše. Večer potom odcestuje na východné Slovensko. V Košiciach požehná prijímacie a integračné centrum pre ukrajinských utečencov a stretne sa aj s ukrajinskou komunitou. V sobotu bude celebrovať gréckokatolícku liturgiu na pútnickom mieste Klokočov pri Zemplínskej šírave.