Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Kardinál Tomášek adresoval výzvu československému ľudu

Na snímke z 21. novembra 1989 demonštrácia pred Sochou sv. Václava na Václavskom námestí v Prahe. Foto: TASR/AP

Výzva českého kardinála mala 52 riadkov na dvoch listových stranách formátu A4. V schránkach domácností na vchodoch bytových domov sa objavili jej kópie rozmnožované na tzv. cyklostyle.

Bratislava 7. novembra (TASR) – Zásah poriadkových síl proti demonštrantom 17. novembra 1989 na Národní tříde v Prahe aktivizoval aj cirkvi v Československu, ktoré prešli počas dovtedajších 40 rokov strastiplnú cestu. Hoci socialistický štát zákonmi garantoval právo na svetonázor a slobodu vierovyznania, realita bola iná. Ani totalitnému režimu sa napriek všetkému nepodarilo v ľuďoch umlčať vieru.

Na Námestí svätého Petra v Ríme bola 12. novembra 1989 vyhlásená za svätú česká šľachtičná Anežka Přemyslovna. Na slávnostnej kanonizácii bol prítomný aj pražský arcibiskup a prímas český František kardinál Tomášek. Po návrate z Vatikánu oslovil 21. novembra veriacich i občanov posolstvom s názvom "Všemu lidu Československa!".

"Ani mne nemôže byť ľahostajný osud môjho národa a všetkých obyvateľov nášho štátu. Nemôžem mlčať vo chvíli, keď ste sa zjednotili k mohutnému protestu proti bezpráviu na nás po štyri desaťročia. Nie je možné dôverovať takému vedeniu štátu, ktoré nie je schopné hovoriť pravdu," píše sa v posolstve.

Výzva českého kardinála mala 52 riadkov na dvoch listových stranách formátu A4. V schránkach domácností na vchodoch bytových domov sa objavili jej kópie rozmnožované na tzv. cyklostyle – liehovom rozmnožovacom stroji.

Vtedajší najvyšší predstaviteľ rímskokatolíckej cirkvi v Čechách vo svojom posolstve upozornil na chýbajúcu i nedodržiavanú legislatívu, spomenul aj neúspešné snahy cirkvi o nadviazanie dialógu so štátom. Rovnako upriamil pozornosť na hlas veriacich a ich nespokojnosť s vtedajším stavom.

"Cirkev zostáva naďalej v područí štátnej moci podľa vnútenej právnej úpravy z doby stalinizmu. Biskup je vo veciach správy diecézy plne závislý od štátnych úradov a rozhodujúce slovo má Štátna bezpečnosť," zdôrazňoval kardinál. Konštatoval, že podobná situácia je v spoločenských sférach, kultúre, médiách, vede, a preto už nie je na mieste čakať a treba trvať na zmenách.

Arcibiskup sa obrátil aj na obete násilia a podporil požiadavku štrajkujúcich študentov vyšetriť udalosti a potrestať vinníkov. Svojimi slovami apeloval na ľudí, aby zotrvali na ceste nenásilia. Posledné slová výzvy patrili katolíkom, kňazom a biskupom.

"V tejto osudnej hodine nesmie zostať mimo nikto z vás. Pozdvihnite svoj hlas tentoraz v jednote s ostatnými občanmi, Čechmi, Slovákmi a príslušníkmi ďalších národností, veriacimi i neveriacimi," dodal kardinál.

František Tomášek sa narodil 30. júna 1899, v roku 1922 bol vysvätený za kňaza. Za biskupa bol tajne vysvätený v roku 1949. V čase invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968 verejne vyjadril podporu vtedajšiemu dubčekovskému vedeniu štátu.

Pápež Pavol VI. v roku 1977 Tomáška menoval za kardinála a o niekoľko mesiacov nato sa stal pražským arcibiskupom. V čase novembrových udalostí v roku 1989, počas kardinálovho pobytu vo Vatikáne na svätorečení Anežky Českej, prepukla v Československu Nežná revolúcia. Po nastolení demokratických zmien v roku 1991 požiadal Tomášek o uvoľnenie z funkcie arcibiskupa pre vysoký vek. Kardinál František Tomášek zomrel 4. augusta 1992.