Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Karpatská nadácia vyhlásila zbierku pre projekty na hornom Gemeri

Na snímke vpravo Evanjelický kostol augsburského vyznania z roku 1794 v obci Betliar 12. februára 2016. Foto: TASR - František Iván

Jedným z projektov je myšlienka Mira Balogha obnoviť v Betliari fungovanie niekdajšieho kina.

Rožňava 15. decembra (TASR) – Nezisková organizácia Karpatská nadácia vyhlásila verejnú zbierku na podporu dvoch projektov na hornom Gemeri v okrese Rožňava. V rámci programu Prebuďme spiace doliny chce pomôcť obnove niekdajšieho kina v Betliari a oživiť pamiatku na Juraja Hronca v obci Gočovo. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu Karpatskej nadácie Gabriela Krestián Kuchárová.

Jedným z projektov je myšlienka Mira Balogha obnoviť v Betliari fungovanie niekdajšieho kina. Za symbolickú sumu najskôr odkúpil zariadenie kina, do miestnej kinosály by však rád prinavrátil i kultúru v podobe premietaní či divadelných predstavení. V samotnom okrese Rožňava v súčasnosti funkčné kino chýba, obyvatelia tak za ním musia cestovať do 40 kilometrov vzdialenej Revúcej.

Druhým projektom zaradeným do verejnej zbierky je občianske združenie Zachovanie pamiatky Juraja Hronca, ktoré v obci Gočovo vedie Nataša Rokická. Združenie sa hlási k odkazu slovenského matematika a zakladateľa vysokého školstva na Slovensku, udržiava jeho rodný dom a pripravuje spomienkový festival JURFest a ďalšie komunitné aktivity. V rámci festivalu plánuje organizovať i viaceré workshopy s remeselníkmi z obce i jej okolia.

"Sme presvedčení, že zapálení lídri a silné komunity dokážu svoje obce skutočne prebudiť. Preto budeme veľmi radi, keď sa k nám pridá verejnosť a spolu podporíme ľudí z doliny horného Gemera," uviedla riaditeľka Karpatskej nadácie Laura Dittel.

Karpatská nadácia je regionálna nezisková organizácia, ktorá ako jediná na Slovensku pôsobí predovšetkým na území východného Slovenska. Od svojho založenia v roku 1994 podporila viac ako tisíc projektov sumou viac ako tri milióny eur. Verejnú zbierku na podporu projektov na hornom Gemeri je možné podporiť prostredníctvom webovej stránky nadácie.