Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

KARTÓNY VO VOZNI: V Maťovciach našli vyše 100.000 pašovaných cigariet

V nákladnom vozni na širokorozchodnej železnici v Maťovciach v okrese Michalovce odhalili príslušníci finančnej správy viac ako 100.000 kusov pašovaných cigariet (na snímke) ukrytých v železorudných peletách. Finančný únik na cle a daniach predstavuje viac ako 27.000 eur. Foto: TASR - Colný úrad Michalovce

Počas posledných dní je to druhý prípad odhalenia nelegálne dovezených cigariet na spomínanom železničnom priechode.

Michalovce 2. marca (TASR) – V nákladnom vozni na širokorozchodnej železnici v Maťovciach v okrese Michalovce odhalili príslušníci finančnej správy viac ako 100.000 kusov pašovaných cigariet ukrytých v železorudných peletách. Finančný únik na cle a daniach predstavuje viac ako 27.000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Colného úradu v Michalovciach Klára Baloghová.

"Na železničnom hraničnom priechode Maťovce vykonávali príslušníci finančnej správy v nedeľu (1. 3.) štandardnú kontrolu vlakovej súpravy vstupujúcej z Ukrajiny na Slovensko po širokorozchodnej trati. Pri kontrole skenovacím zariadením označili jeden z vagónov za neštandardný s podozrením, že sa v ňom môže ukrývať aj iný tovar, ako bol deklarovaný v colnom vyhlásení. Pri kontrole odhalili príslušníci finančnej správy vo vagóne prepravujúcom železorudné pelety 100.600 kusov cigariet bez platného označenia kontrolnými známkami," uviedla Baloghová s tým, že finančný únik v tomto prípade predstavuje 27.398,89 eura.

Počas posledných dní je to podľa jej slov druhý prípad odhalenia nelegálne dovezených cigariet na spomínanom železničnom priechode. "V sobotu (22. 2.) bolo s pomocou skenovacieho zariadenia odhalených 89.900 kusov pašovaných cigariet, kde finančný únik predstavoval 24.484,70 eura," doplnila Baloghová.

Oba prípady vzhľadom na podozrenie zo spáchania trestného činu boli postúpené vyšetrovateľovi Kriminálneho úradu finančnej správy. "Ten vedie vyšetrovanie vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu pre porušenie predpisov o štátnych technických opatreniach na označovanie tovaru voči neznámej osobe. V prípade preukázania viny páchateľovi hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov," dodala Baloghová.