Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

KASALOVSKÝ:Sú vplyvní ľudia, čo považujú jadrový útok za schodnú cestu

Peter Kasalovský v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Peter Kasalovský z Neformálneho ekonomického fóra – Hospodárskeho klubu pre TABLET.TV hodnotí viac ako dve desiatky rokov jeho činnosti, aj najnovšiu mierovú iniciatívu.

Bratislava 9. apríla (Teraz.sk) – Slovensko leží geograficky blízko prebiehajúceho vojnového konfliktu, ktorý má potenciál rozrásť sa na celosvetový. Neformálne ekonomické fórum (NEF) – Hospodársky klub preto založilo Medzinárodný mierový výbor, ktorý apeluje na politikov s cieľom podporiť mierové riešenie konfliktu na Ukrajine. „Zverejnili sme dokument, ktorý robili naši experti o jadrovom potenciáli vo svete a fakty sú desivé,“ povedal pre TABLET.TV zakladateľ NEF – Hospodárskeho klubu Peter Kasalovský.

Dodal, že o možnosti použitia odstrašujúcej jadrovej sily uvažoval dokonca aj jeden z amerických senátorov a časť svetových elít možnosť riešenia globálnych výziev jadrovým konfliktom apriori nevylučuje. Údajne mu to v osobnom rozhovore potvrdil bývalý prezident Svetovej banky James Wolfensohn. „Bol som toho svedkom. Áno, sú ľudia, ktorí si myslia, že sa to dá prežiť,“ uviedol podľa Kasalovského Wolfensohn.

„Formulovali sme výzvu pre svetových aj našich politikov o tom, že sme blízko katastrofy a treba sa starať, aby k zániku civilizácie nedošlo,“ vysvetľuje Kasalovský. Dodáva, že traja najvyšší slovenskí ústavní činitelia dodnes na výzvu nereagovali. NEF – Hospodársky klub by však podľa neho mal o medzinárodnej politike diskutovať už v máji tohto roka.



NEF - Hospodársky klub založil v roku 1993 práve Kasalovský. Funguje ako platforma, na ktorej diskutujú osobnosti hospodárskeho, politického života, ale aj vedy a kultúry. „Cez naše združenie prešlo za 23 rokov vyše 1500 slovenských osobností,“ spomína Kasalovský.

Klub od začiatku každoročne udeľuje aj cenu Zlatý biatec, viacerí jej laureáti podporujú aj aktuálnu mierovú iniciatívu. „Profesor Keller, významný sociológ, je aktuálne českým poslancom Európskeho parlamentu, profesor Junus, nositeľ Nobelovej ceny za mier za rok 2006, profesor Xu, Američan čínskeho pôvodu, zakladateľ vedy o regenerácii poškodených telových orgánov a tkanív,“ vypočítal Kasalovský.

O udelení ceny Zlatý biatec podľa neho každý rok hlasuje od 220 do 260 slovenských osobností. Tento rok sa na prvom mieste z domácich kandidátov umiestnil policajný prezident Tibor Gašpar pred právnikom Antonom Blahom a na treťom mieste boli dvaja, politik Andrej Danko z SNS a vedec Juraj Sipko.

“Došlo k manifestačnému vyjadreniu podpory polícii,“ hodnotí udelenie ceny Gašparovi Kasalovský. Konštatuje, že policajný prezident má vysoký rešpekt aj ako osobnosť. „Policajný prezident Tibor Gašpar je prvý víťaz, na ktorého neprišiel anonym,“ dodáva Kasalovský kuriozitu. Právnik Anton Blaho aj ekonóm Juraj Sipko sú podľa neho vo svojich profesiách veľkými autoritami, Danko zaujal projektom reformy Slovenskej národnej strany.

Kasalovský poznamenal, že táto strana istý čas nemala dobrú povesť a ani dnes nemá všetky problémy za sebou, ale volitelia chceli oceniť „zápas o zmenu jej charakteru“. „To, čo Danko prezentuje, je prijateľné pre podnikateľov, školskú aj vedeckú sféru,“ uzavrel Kasalovský.