Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Katolíci i ďalší veriaci slávia sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov

Ilustračné foto: Pápež Benedikt XVI. celebruje počas bohoslužby pri príležitosti sviatku Troch kráľov vo Svätopeterskej bazilike vo Vatikáne v nedeľu 6. januára 2013. Foto: TASR/AP Photo

Vo viacerých kostoloch na Slovensku sa dnes konajú trojkráľové koncerty alebo Betlehemské hry.

Bratislava 6. januára (TASR) - Katolíci na Slovensku i vo svete dnes slávia sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov, ktorý patrí k najstarším kresťanským sviatkom. Počas slávnostných omší si veriaci pripomínajú deň, keď Boh svetlom hviezdy zjavil svojho Syna všetkým národom.

Ústrednou témou tohto prikázaného sviatku je udalosť, keď traja mudrci z Východu, vedení svetlom hviezdy, prišli do Betlehema, aby sa poklonili novonarodenému Ježišovi a priniesli mu dary - zlato, kadidlo a myrhu. Stalo sa tradíciou, že vo sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov kňazi počas svätých omší posväcujú trojkráľovú vodu so soľou, kriedu a tymian.

Slovenský rozhlas a televízia (RTVS) odvysiela dnes od 10.30 h priamy prenos zo slávnostnej Trojkráľovej svätej omše z Terchovej, ktorá bude aj poďakovaním za 20 rokov koledníckej akcie Dobrá novina na Slovensku. Svätú omšu bude celebrovať žilinský diecézny biskup Tomáš Galis. Zúčastní sa na nej aj Terchovská muzika, predstavitelia eRka - Hnutia kresťanských spoločenstiev detí a zástupcovia koledníkov Dobrej noviny. Na záver vystúpi s koledníckym programom skupinka detí z Čadce.

Vo viacerých kostoloch na Slovensku sa dnes konajú trojkráľové koncerty alebo Betlehemské hry.

Vianočné obdobie sa dnešným sviatkom Zjavenia Pána ešte nekončí. Až sviatok Krstu Pána, v nedeľu po Zjavení, tentoraz 11. januára, uzavrie terajšie vianočné obdobie.