Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Katolícka charita rozniesla viac ako 900 ton pomoci pre Ukrajinu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

V centrách podpory na Slovensku, ktoré Slovenská katolícka charita zriadila po vypuknutí konfliktu na pomoc odídencom, pomohli núdznym viac ako 140-tisíckrát.

Bratislava 2. marca (TASR) - Viac ako 900 ton pomoci rozniesla Slovenská katolícka charita (SKCH) odídencom na Slovensku i ľuďom, ktorí ostali na Ukrajine. Hodnota pomoci predstavovala viac ako päť miliónov eur. TASR o tom informovala PR manažérka projektov na pomoc Ukrajine Monika Domeniková. Pomoc smerovala priamo do zón vojnového konfliktu, ale i tým, ktorí utiekli na Slovensko. Prostredníctvom projektu Adopcia na diaľku charita podporuje aj najbiednejšie deti z Ukrajiny.

V centrách podpory na Slovensku, ktoré SKCH zriadila po vypuknutí konfliktu na pomoc odídencom, pomohli núdznym viac ako 140-tisíckrát. Išlo nielen o potravinovú a materiálnu pomoc, ale i hygienické balíčky, integračné aktivity či psychologickú pomoc. Zamestnanci v centrách podpory tiež poskytli odídencom pomoc aj rady pri zamestnaní, ubytovaní, vzdelávaní či ako sprievod. V rámci integračných aktivít na Slovensku sa v centrách podpory konali aj rôzne odborné kurzy, spoločenské podujatia, výlety, tvorivé aktivity pre deti a aj letné tábory.

"Pracovníci v našich centrách podpory sa neustále stretávajú s obrovskou túžbou odídencov vrátiť sa späť. Tí si uvedomujú, že tu budú musieť ešte nejaký čas ostať, a preto pre nich vytvárame priestor a aktivity, ktorými ich chceme integrovať do spoločnosti," uviedla manažérka humanitárnej pomoci a integrácie Alexandra Mruk Papaianopol.

Jednou z najvýraznejších integračných aktivít sú kurzy slovenského jazyka. Odídenci môžu vyhľadať tiež psychologickú pomoc. "Veľký problém vidím v rámci adaptácie detí v školách, množia sa prípady šikanovania detí. Je veľmi smutné, keď slovenskí učitelia nereagujú na to, keď niekto bije ukrajinské dieťa. Je tiež mnoho problémov v rodinách bez otcov, pretože sa necítia v bezpečí," skonštatovala ukrajinská psychologička v popradskom centre podpory Marina Donska.

Centrá podpory navštevujú ľudia v zložitých situáciách. Ide najmä omatky sdeťmi aseniorov, ktorí si nemôžu nájsť prácu.