Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Katolícka charita za rok pomohla viac ako 46.000 odídencom

Na snímke psík na lehátku v stane na dočasné ubytovanie vo veľkokapacitnom krízovom centre pre utečencov z Ukrajiny v Michalovciach 26. marca 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Stretnutie charít bolo symbolickým ukončením prvého projektu pomoci pre odídencov.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Za rok pomohla Slovenská katolícka charita (SKCH) prostredníctvom centier podpory viac ako 46.000 odídencom. Pri príležitosti pondelkového Medzinárodného stretnutia charít v Bratislave o tom TASR informovala PR manažérka projektov na pomoc Ukrajine Monika Domeniková.

Stretnutie charít bolo symbolickým ukončením prvého projektu pomoci pre odídencov. V rámci neho SKCH priblížila pracovnú činnosť centier podpory, ktoré vznikli po vypuknutí konfliktu na Ukrajine. "Od začiatku konfliktu sme pomáhali na hraniciach a boli sme svedkami mnohých dramatických situácií. Nezabúdali sme ani na humanitárnu pomoc, ktorá je stále veľmi dôležitým aspektom našej práce," poukázal generálny sekretár SKCH Miroslav Dzurech.

V súčasnosti sa v charite zameriavajú predovšetkým na integračné aktivity. "Cítime sa v tejto aktivite ako líder," skonštatoval Dzurech a doplnil, že v budúcnosti chcú prispieť k riešeniu otázky utečencov na Slovensku.

Slovenská katolícka charita prevádzkuje najväčšiu sieť centier podpory pre odídencov na Slovensku, ktorým pomáha prostredníctvom materiálnej pomoci, ako oblečenie, vybavenie domácnosti či školské potreby. V centrách poskytuje humanitárnu pomoc, jazykové a odborné kurzy, psychologickú pomoc, ale aj workshopy a voľnočasové aktivity. Prostredníctvom ročného projektu Emergency appeal mohla charita otvoriť a prevádzkovať 24 centier podpory po celom Slovensku.