Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Katolícki biskupi vyzývajú na účasť v referende o ochrane rodiny

Na snímke bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska Mons. Stanislav Zvolenský (vľavo) a prešovský arcibiskup - metropolita Ján Babjak. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Katolícki biskupi oficiálne vyjadrili podporu februárovému referendu o ochrane rodiny. Zároveň vyzvali veriacich, aby sa na plebiscite aktívne zúčastnili a hlasovali za.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Katolícki biskupi oficiálne vyjadrili podporu februárovému referendu o ochrane rodiny. Zároveň vyzvali veriacich, aby sa na plebiscite aktívne zúčastnili a hlasovali za.

"V atmosfére sviatkov lásky a rodiny obraciame sa na veriacich i na všetkých ľudí dobrej vôle, aby vo februári aktívne využili svoje hlasovacie právo a pozitívne sa vyjadrili k predkladaným otázkam," uvádza sa vo vyhlásení Konferencie biskupov Slovenska (KBS). Biskupi sú presvedčení, že podpora rodiny a manželstva má byť stredobodom života našej spoločnosti.

Biskupi si rovnako želajú, aby ľudia nepodľahli tlaku a antikampaniam, ktoré sa podľa nich usilujú na referendum pozerať negatívne. "Máme nádej, že v rámci celospoločenskej diskusie bude rešpektovaná náboženská sloboda i sloboda slova. Je naším želaním, aby referendum prebehlo v pokojnej atmosfére a bolo chápané ako pozitívna iniciatíva pre dobro človeka a za ochranu hodnôt, ktoré sú prirodzené a ktoré Cirkev neustále pokladá za svoju prioritu," uvádzajú v dnešnom vyhlásení.

Prezident SR Andrej Kiska vyhlásil referendum na 7. februára 2015. Vyjadrovať sa budeme k otázkam - či ľudia súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.

Petíciu za vypísanie referenda pôvodne so štyrmi otázkami iniciovala Aliancia za rodinu, za referendum sa vyslovilo viac ako 400.000 ľudí. Otázkami sa zaoberal Ústavný súd SR, jednu z nich označil za protiústavnú, tá v referende odznieť nesmie.

Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie. Na to, aby bolo referendum platné, je potrebná účasť aspoň 50 percent oprávnených voličov.