Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Kauza Bezák zakývala slovenskou cirkvou, tvrdí cirkevný analytik Gazda

Róbert Bezák Foto: TASR

Po odvolaní Bezáka sa spustila vlna nespokojnosti zo strany veriacich.

Bratislava 2. júla (TASR) – Dnes uplynul rok odvtedy, čo pápež Benedikt XVI. odvolal z postu trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Ako uviedol pre TASR cirkevný analytik Imrich Gazda, táto udalosť zahýbala slovenskou cirkvou viac, ako sa čakalo.

"Kauza Bezák zakývala slovenskou cirkvou tak silno, ako to nikto nečakal. U mnohých veriacich vyvolala potrebu pýtať sa a prejavovať svoj názor," povedal Gazda. Ľudia sa podľa neho stali vnímavejší na to, čo sa v cirkvi deje, kto ako koná, aké rozhodnutia sa prijímajú. "Okrem mnohých vnútorných zranení a sklamaní je tu stále veľa nedopovedaného," dodal cirkevný analytik.

Po odvolaní Bezáka sa spustila vlna nespokojnosti zo strany veriacich. Príkladom je otvorený list, v ktorom organizátori vyzývajú pápeža Františka, aby posúdil dôvody odvolania emeritného arcibiskupa. List sa podľa predsedu občianskeho združenia Pastor bonus Mareka Nikolova už dostal to rúk pápežovi. "Štandardne sa petíciami problémy v cirkvi neriešia, ale v odôvodnených prípadoch majú svoju váhu," uviedol Gazda.

Cirkevný analytik zároveň upozornil aj na to, že k prípadu živo pristupujú pražskí biskupi, najmä kardinál Dominik Duka. Ten v rozhovore pre christnet.cz povedal, že Bezák nebol odvolaný na základe nejakého morálneho deliktu. "Českí biskupi situáciu u nás poznajú a zároveň majú od nej potrebný odstup," doplnil Gazda.

Pri príležitosti dnešného výročia mladí ľudia spolu s Františkom Mikloškom organizujú o 18.00 h pred budovou Apoštolskej nunciatúry modlitbové stretnutie.