Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

T. DRUCKER: Kauza CT ma traumatizuje, sú tam významné spochybnenia

Pokračovanie 2. schôdze Národnej rady SR (NR SR) v stredu 20. apríla 2016 na Námestí A. Dubčeka v Bratislave. Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker (Smer-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

Na margo skutočnosti, že prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek zrušil obvinenia všetkých osôb v tejto kauze, Drucker podotkol, že podľa jeho informácií kauza nie je uzatvorená.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) kauza nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou traumatizuje. Povedal to dnes novinárom s tým, že sú tam významné spochybnenia v tom, že cena tohto CT nezodpovedala obvyklej cene prístrojov.

"Samozrejme, že ma to traumatizuje, nemôžu sa takéto veci stávať. Mala by byť vyvodená zodpovednosť," povedal Drucker. Podľa jeho slov rezort má v súčasnosti informácie o potrebe CT prístrojov na Slovensku. "Chceme vypísať veľkú súťaž, bude to viacero zmlúv a tam uvidíme, aká je cena CT s podobnými parametrami," avizoval.



Na margo skutočnosti, že prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek zrušil obvinenia všetkých osôb v tejto kauze, Drucker podotkol, že podľa jeho informácií kauza nie je uzatvorená. "Kvôli nejakým dôvodom v procesnom konaní sa rozhodli na Generálnej prokuratúre (GP) SR nejako postupovať. Nechcem byť alibista, ale ja ako minister zdravotníctva nemôžem komentovať postup GP. Ale ako občan SR, ktorý kauzu vnímal, mám pocit, že nejako by sa mala došetriť," vyhlásil minister.

Drucker uznáva, že ak majú ľudia pocit, že je niečo predražené, pritom peniaze inde chýbajú, prirodzene ich to traumatizuje. "Ale vyjadrovať sa k procesným krokom, neviem čo by som k tomu povedal. Nemôžem," zdôraznil.

Minister je presvedčený, že ak sú problémy, treba ich pomenovať a doriešiť. "Aj GP má na tom eminentný záujem, nechcem ju spochybňovať. To, čo ideme urobiť, je dať do súladu správnu radu v piešťanskej nemocnici, chceme, aby nemocnica fungovala a pripravujeme centralizáciu obstarávaní a vytvorenie komisií tak, aby sa zvyšovala miera transparentnosti," informoval.

Ak vzniknú podobné pochybenia, Drucker bude podľa svojich slov aj z pohľadu morálnej autority zodpovedný. "Budem musieť znášať zodpovednosť za mnohých, ktorí sú v sektore a nie všetky veci viete vždy ovládať. Budem sa snažiť vytvoriť také predpoklady, aby sme tú dôveru prinavrátili," dodal.

Obvinenia voči všetkým deviatim osobám zrušil Vanek uznesením z 8. apríla. V odôvodnení, ktoré bolo zverejnené v pondelok (18.4.), sa uvádza, že znalecký posudok, ktorý mal vyčísliť škodu v trestnom konaní, je nepoužiteľný. Vanek vyjadril nespokojnosť s prácou Ústavu súdneho inžinierstva (ÚSI) v Žiline. Stotožnil sa s námietkami obvinených, ktorí napadli prácu ústavu. Znalci určili, že kúpou prístroja vznikla piešťanskej nemocnici škoda 471.001 euro.

"Nie je možné akceptovať postup znaleckého ústavu spočívajúci v tom, že pri zisťovaní obvyklej ceny ako porovnávaciu vzorku použil cenové relácie v inom štáte," konštatuje sa v uznesení. Vanekovi sa nepozdáva, že ÚSI porovnával predaje tomografov v Českej republike a nezisťoval podľa neho obvyklú cenu v SR.

Nemocnica v Piešťanoch vysúťažila v roku 2014 tomograf Philips Ingenuity Core 128 s ďalšími súvisiacimi službami a prácami v celkovej výške 1.595.890 eur s DPH. Znalci pritom skonštatovali, že odhad obvyklej ceny prístroja v danom období na trhu sa pohyboval okolo 750.000 eur. Predaje v ČR použili preto, že na Slovensku porovnateľné nenašli. Obvinení takýto záver označili za tendenčný.

GP SR tiež zdôraznila, že "trestné stíhanie vo veci naďalej pokračuje a v budúcnosti nie je vylúčené opätovné vznesenie obvinenia voči konkrétnej osobe či osobám, ak takýto postup bude odôvodňovať skutkový stav veci po jeho doplnení".