Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Kauza Dobytkár: Na ŠTS vypovedal právnik Milan K., vinu odmieta

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V procese v kauze Dobytkár, ktorý sa začal koncom februára, doposiaľ okrem Milana K. vypovedali aj ďalší dvaja obžalovaní.

Banská Bystrica 8. júna (TASR) – Na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica vo štvrtok výpoveďou právnika Milana K. pokračuje proces v kauze Dobytkár, ktorá sa týka rozsiahlej trestnej činnosti v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). Milan K. tvrdí, že sa necíti byť vinný.

V úvode svojej výpovede, ktorú čítal z poznámok, sa posťažoval na podmienky vo väzbe. Obžalovaný je z legalizácie príjmov z trestnej činnosti, no ako uviedol, cíti sa byť nevinný.

Právnik a podnikateľ Milan K. je konateľom firmy Poragro, cez ktorú mali smerovať úplatky z kauzy Dobytkár. Spoločnosť sa mala venovať písaniu projektov pre žiadateľov o dotácie z PPA. Vo firme v minulosti pôsobil aj obžalovaný Viktor M., jeho podiel mali neskôr odkúpiť firmy Milana K. Od ďalšieho obžalovaného Ľubomíra K. mala zas firma Poragro v minulosti odkúpiť obchodný podiel v spoločnosti K plus, a to za 1,5 milióna eur.

Milan K. pred súdom hovoril i o tom, ako z účtu spoločnosti Poragro vyberal finančné prostriedky a v hotovosti ich ukladal do úschovy právnika Ľubomíra Krivočenka, s ktorým spolupracoval. Poznamenal, že tak robil na pokyn Krivočenka, že mu bezvýhradne dôveroval a získal tým pocit bezpečia, že peniaze sú v rukách advokáta. Ekonomický význam takéhoto konania pred súdom vysvetliť nevedel.

Obžalovaný Milan K. vo svojej výpovedi pred senátom ŠTS skonštatoval, že nikdy nezakrýval pôvod peňazí a nemá vedomosť o tom, že by sa prostredníctvom jeho firiem nejakým spôsobom legalizovali príjmy z trestnej činnosti. Výpoveď Milana K. trvala niekoľko hodín, senát ŠTS po nej pojednávanie prerušil do 17. júna.

V procese v kauze Dobytkár, ktorý sa začal koncom februára, doposiaľ okrem Milana K. vypovedali aj ďalší dvaja obžalovaní. V máji pred senátom vypovedal Viktor M., ktorý svoju vinu priznal v zmysle obžaloby. V stredu (8. 6.) sa pred senát postavil Ľubomír K., ktorý tvrdil, že nelegalizoval žiadne finančné prostriedky z trestnej činnosti a úplatky neprijal. Priznal len nepriamu korupciu, respektíve podplácanie. V prípravnom konaní mal pritom opakovane vypovedať o tom, že úplatky prijímal aj on sám.

V kauze Dobytkár figuruje celkom osem obžalovaných, okrem spomínaných aj nitriansky podnikateľ Norbert B., podnikateľ Peter K., finančník Martin K., bývalý šéf PPA Juraj K. a bývalý výkonný riaditeľ agentúry Ľubomír P. Obžalovaných je tiež päť právnických osôb. Spisový materiál v kauze Dobytkár má 75 zväzkov, 35.000 strán a samotná obžaloba má viac ako 100 strán. Týka sa 95 skutkov.