Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kauza Dobytkár pokračuje, obžalovaný Ľubomír K. prišiel na výsluch

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Doteraz pred senátom v máji vypovedal iba Viktor M., ktorý svoju vinu priznal v zmysle obžaloby. Na otázky spoluobžalovaných a ich obhajcov však nechcel odpovedať.

Banská Bystrica 8. júna (TASR) – Výpoveďou obžalovaného Ľubomíra K. pokračuje v stredu na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica proces v kauze Dobytkár, ktorá sa týka rozsiahlej trestnej činnosti v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). V skupine osôb, ktorých obžaloba viní z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti, sú aj nitriansky podnikateľ Norbert B. a finančník Martin K.

Ľubomír K., ktorý vybavoval projekty v PPA a je vážne chorý, sa predtým na pojednávaní nezúčastňoval, ale dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti. V stredu prišiel a vyhlásil, že nevyužíva ani jednu z možností vyhlásenia o vine či nevine. Prečítal svoje poznámky a posťažoval sa na zdravotnú starostlivosť krátko po svojom zadržaní. Tvrdí, že nelegalizoval žiadne finančné prostriedky z trestnej činnosti, úplatky neprijal. Priznáva len nepriamu korupciu, respektíve podplácanie. Na otázky prokurátora a obhajcov ostatných obžalovaných odmietol pre zlý zdravotný stav odpovedať.

Norbert B. a Martin K. už predtým pred senátom vyhlásili, že sú nevinní. Ani jedného Ľubomír K. údajne nepozná. Obaja v máji odmietli vypovedať, kým sa nevykoná výsluch Ľubomíra K.

Doteraz pred senátom v máji vypovedal iba Viktor M., ktorý svoju vinu priznal v zmysle obžaloby. Na otázky spoluobžalovaných a ich obhajcov však nechcel odpovedať.

V skupine osôb obžalovaných v tejto kauze sú aj Juraj K., Milan K., Peter K. a Ľubomír P. Pred senátom vyhlásili, že sú nevinní, respektíve využili svoje právo a nevyjadrili sa.

Norbert B. má v stredu opäť dvoch obhajcov, exministra vnútra Roberta Kaliňáka a Michala Mandzáka. Ďalší obhajca Marek P. je vo väzbe.

"Toto je vzorový príklad toho, ako sa v dnešnej dobe na Slovensku trestné právo zneužíva. Ľubomír K. to jednoznačne potvrdil, že bol nútený k výpovedi zo strany vyšetrovateľov, podmienky vo väzbe mu zhoršovali. Jeho zdravotný stav bol ohrozený, vypovedal pod nátlakom. Táto výpoveď je 'na uterák', mohli by sme to tu rozpustiť a skončiť. Obžalobe reálne nesedia dôkazy, ale túto komédiu treba v dôstojnosti dohrať do konca," konštatoval Kaliňák s tým, že ide o hrubo zmanipulované kauzy, ktoré sa rozpadajú a ľudia sa dostali na mesiace do väzby na základe vymyslených vecí.

Zopakoval, že jeho klient nemá v obžalobe svoj vlastný skutok. "V prípade nášho mandanta tvrdí obžaloba, že mal nulový zisk, čiže v rámci kauzy Dobytkár jemu nepripisuje žiadny prospech," dodal.