Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kauza Dobytkár pokračovala výpoveďou Martina K., vinu odmietol

Na snímke finančníka Martina K. privádza eskorta na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici 17. mája 2022. Foto: TASR

Martin K. vypovedal, že trvá na svojej nevine a odmieta obžalobu voči svojej osobe. Pri výpovedi si pomáhal čítaním poznámok.

Banská Bystrica 17. júna (TASR) – Výpoveďou finančníka Martina K. pokračoval v piatok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, proces v kauze Dobytkár, ktorá sa týka rozsiahlej trestnej činnosti v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). V skupine osôb v kauze agrodotácií, ktoré obžaloba viní z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti, je aj nitriansky podnikateľ Norbert B. Martin K. vypovedal, že trvá na svojej nevine a odmieta obžalobu voči svojej osobe.

Pri výpovedi si pomáhal čítaním poznámok. Tvrdí, že s nikým sa nespolčoval, podľa neho tvrdenia v obžalobe sú v rozpore, nesedia časovo, sú v nesúlade s logikou. Z korupcie ho usvedčujú údajne iba kajúcnici, ktorí predtým menili výpovede ako napríklad Marek K. Na otázky nechcel odpovedať. Čítali sa jeho výpovede z prípravného konania, ktoré podľa jeho obhajcu Dušana Ivana neboli v rozpore s aktuálnou výpoveďou jeho klienta.

V súvislosti s údajným nahováraním na krivú výpoveď Martina K. zo strany polície, o ktorej obžalovaný hovoril, Ivan reagoval, že v tejto fáze sa k tomu nebudú vyjadrovať. Budú to podľa neho riešiť, keď príde čas.

"Čo robí polícia, keď sa snaží poskytnúť benefit človeku, ktorý je vo väzbe a v ťažkej situácii? Asi chce od neho nejaké informácie, ktoré niekomu vyhovujú," konštatoval pre médiá obhajca.

Martin K. je už na slobode, z väzby ho prepustili.

Na snímke sprava Robert Kaliňák a obžalovaný Norbert B. pred pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici 17. mája 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Vážne chorý Ľubomír K., ktorý vybavoval projekty v PPA, už predtým vyhlásil, že nevyužíva ani jednu z možností vyhlásenia o vine či nevine. Tvrdil, že nelegalizoval žiadne finančné prostriedky z trestnej činnosti, úplatky neprijal. Priznal len nepriamu korupciu, respektíve podplácanie. Na otázky prokurátora a obhajcov ostatných obžalovaných odmietol odpovedať. Rovnako postupoval aj Viktor M., ktorý pred senátom ŠTS vypovedal v máji a priznal svoju vinu v zmysle obžaloby.

Norbert B., ktorého v piatok opäť zastupovali obhajcovia, exminister vnútra Robert Kaliňák a Michal Mandzák, na výpoveď ešte len čaká.

"Obžalobe reálne nesedia dôkazy, ale túto komédiu treba v dôstojnosti dohrať do konca," zdôraznil naposledy Kaliňák s tým, že Dobytkár je hrubo zmanipulovaná kauza. "V prípade nášho mandanta tvrdí obžaloba, že mal nulový zisk, čiže jemu nepripisuje žiadny prospech," dodal.