Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

V kauze Duckého zmenky dnes rozsudok nevyniesli

Zmenku na 400 miliónov Kč vystavil Ducký českému podnikateľovi Romanovi Zubíkovi v septembri 1998.

Bratislava 25. júna (TASR) - Krajský súd v Bratislave (KS) dnes na svojom verejnom zasadnutí nerozhodol a nevyhlásil rozsudok v spore o zaplatenie zmenky 400 miliónov českých korún, ktorú podpísal zavraždený bývalý riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Ján Ducký.

O odročenie požiadala žalujúca strana SPP, keď dodala súdu nové podania, s ktorými sa musí súd oboznámiť a zváži následne ďalší procesný postup vo veci. V tejto zmenkovej kauze konal v roku 2012 nižší bratislavský súd. Okresný súd Bratislava minulý rok 29. októbra rozhodol tak, že zmenkový platobný rozkaz zo 17. februára 2006 sa v celom rozsahu zrušil. Predtým rok rozhodoval vo veci Ústavný súd (ÚS) SR, keď sa obrátil na neho vlastník zmenky - česká firma DRAFT-OVA, ktorá sa o vyplatenie peňazí súdi s SPP. Slovenské súdy jej v rokoch 2007 a 2009 dali za pravdu a SPP mal platiť. Rozsudky napadol potom bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka dovolaním. Najvyšší súd SR napokon v máji 2010 zrušil všetky predchádzajúce rozsudky nižších súdov a prikázal Okresnému súdu Bratislava 5 znovu rozhodnúť.

Česká firma sa týmito krokmi cítila byť poškodená. Považuje ich za neoprávnený zásah štátu do jej práva na súdnu ochranu, spravodlivé prejednanie prípadu a namieta porušenie celého radu základných práv.

Zmenku na 400 miliónov Kč vystavil Ducký českému podnikateľovi Romanovi Zubíkovi v septembri 1998. Zubíka v Českej republike odsúdili za rozsiahle podvody pri predaji pohonných látok v 90-tych rokoch na 8,5-ročné väzenie.

Na súdoch sa objavilo už niekoľko sporných miliónových a miliardových zmeniek s podpisom Jána Duckého. Medzi nimi aj zmenka na jednu miliardu Kč, o ktorej Najvyšší súd SR v auguste 2011 povedal, že je neplatná. Vyplatenie peňazí od SPP si nárokovala švajčiarska firma GEN MAN VENTURES.

Za Duckého zmenky je podľa privatizačnej zmluvy zodpovedný štát. SPP ich považuje za neplatné. Bývalého generálneho riaditeľa SPP a exministra hospodárstva Jána Duckého zavraždili 11. januára 1999. Z vraždy obžalovali Ukrajinca Olega K. Prípadom by sa mali zaoberať ukrajinské justičné orgány. O postupe v kauze vraždy z Ukrajiny nie sú stále informácie.