Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Kauza M. Foraia je dôkazom tunelovania zdravotníctva, tvrdí V. Novotný

Na snímke Marcel Forai Foto: TASR/Martin Baumann

Zdravotníctvo potrebuje zásadné systémové zmeny, tvrdí poslanec.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Kauza šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia, ktorý odchádza pre podpisovanie zmlúv s tetou, je ďalším dôkazom organizovaného tunelovania zdravotníctva. Myslí si to poslanec Národnej rady SR a podpredseda strany Šanca Viliam Novotný. Pripomenul, že od minulej jesene tak už pre podozrenia z tunelovania zdravotníctva končí ôsmy verejný funkcionár.

"Už poslanecké prieskumy v nemocniciach ukázali, že sa nakupuje nehorázne drahšie ako napríklad v Česku. Všetko pritom vyzerá v súlade so zákonom. Akurát sa neuveriteľne tunelujú verejné zdroje," uviedol Novotný. Podotkol, že pokiaľ by Forai neodstúpil, zrejme by čelil už druhému konaniu na Výbore Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií.



Podľa Novotného je teraz dôležité, čo chce Smer-SD a minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) urobiť, aby sa takého kauzy neopakovali. "Zdravotníctvo potrebuje zásadné systémové zmeny... Ináč budú takéto kauzy iba pribúdať. Kým však vládne Smer, žiadne systémové zmeny sa zrejme neuskutočnia. Tento systém im zjavne vyhovuje," skonštatoval.

Strana Sieť vníma Foraiov prípad ako potvrdenie potreby zavedenia účinnej právnej normy o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov. "Kauzy, na ktoré sa musia poskladať daňoví poplatníci, sa nesmú končiť len vyvodením politickej zodpovednosti a odchodom z funkcie. Politici a ďalší verejní funkcionári musia za zverené spoločné peniaze či spôsobenú škodu ručiť svojím vlastným majetkom a prijať tak skutočnú zodpovednosť za svoj výkon," povedal predseda Siete Radoslav Procházka.

Dohodou o zavedení hmotnej zodpovednosti politikov chce preto Sieť spolu s úplným zákazom schránkových firiem podmieniť začatie akýchkoľvek rozhovorov o zostavení budúcej vlády po budúcoročných parlamentných voľbách.

Výbor pre nezlučiteľnosť žiada kolegov o poslanecký prieskum vo VšZP


Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií žiada poslancov v zdravotníckom výbore o poslanecký prieskum vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP). Na dnešnom rokovaní to navrhol poslanec Zsolt Simon (Most-Híd), prítomní poslanci to odobrili. Zároveň prerušili rokovanie o tom, či riešiť prípad údajného konfliktu záujmov Marcela Foraia, alebo nie.

Poslanecký prieskum Simon navrhol v súvislosti so zmluvami za milióny eur, ktoré mala VšZP pod vedením Marcela Foraia podpísať s firmami spriaznenými s jeho tetou. "Je v záujme všetkých, aby sa preverilo použitie verejných prostriedkov," zdôvodnil svoj návrh Simon.

Otto Brixi zo Smeru-SD nemá problém s tým, aby sa výbor pre nezlučiteľnosť obrátil na zdravotnícky výbor. Pripomenul však, že zmluvy VšZP bude preverovať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Simon tiež navrhol prerušiť rokovanie o podaní Miroslava Beblavého (nezaradený) voči Foraiovi. Forai totiž oznámil, že odchádza z funkcie generálneho riaditeľa VšZP. Výbor však zatiaľ nemal písomnú informáciu o jeho abdikácii, tak sa prípadom začal zaoberať. Napokon sa však dohodol na prerušení rokovania, kým nebude jasné, či Forai skutočne odstúpi, alebo nie. Brixi avizoval, že už dnes by mal výbor dostať písomnú informáciu o odstúpení z funkcie.

Beblavý podal na Foraia podnet pre 69 zmlúv, ktoré mala VšZP podpísať s firmami jeho tety. Podľa Beblavého je zrejmé, že zmluvy nie sú štandardné ani v podmienkach, ani spôsobe uzatvárania. Poslanec preto chce, aby výbor začal konanie pre podozrenie zo zneužitia funkcie a porušenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu. Foraiovi by v prípade preukázania viny hrozil trest v podobe straty funkcie. Ten sa bránil, že zmluvy s jeho tetou sú štandardné.

Forai oznámil svoju abdikáciu v utorok večer (22.9.). Zároveň požiadal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, aby zmluvy preveril. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) jeho abdikáciu prijal, k dnešnému dátumu (23.9.) ho z funkcie odvolá. Avizoval však, že pokiaľ sa prešetrovaním preukáže, že spomínané zmluvy boli v poriadku, Foraia vymenuje naspäť do funkcie šéfa VšZP.

KDH: Vynútený odchod M. Foraia je dôkazom korupcie a klientelizmu


Vynútený odchod Marcela Foraia z čela štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) je podľa lídra KDH Jána Figeľa dôkazom korupcie a klientelizmu, ktoré Smer-SD nerieši. Odhalené prípady majú byť len vrcholom ľadovca. "Tento stav je neprijateľný a musí sa zmeniť," povedal šéf kresťanských demokratov s tým, že jednou z ich priorít je preto aj boj s korupciou.

Aktuálne dianie vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni ukazuje, prečo Smer-SD presadzuje projekt jednej zdravotnej poisťovne, myslí si poslanec Národnej rady SR za KDH a exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik. "Šafárenie v štátnej poisťovni dokázalo, že Smeru vyhovuje absolútna kontrola financií v zdravotníctve. Zdá sa, že ani pre ministra Viliama Čisláka toto nie je kauza, keď počíta s možnosťou, že bývalého riaditeľa Foraia vymenuje naspäť," poznamenal.

Líder KDH okrem toho upozorňuje na oslabovanie nezávislosti kontrolných orgánov, ako sú Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou či Najvyšší kontrolný úrad SR. "Táto samokontrola vládnucej moci je pre národ drahým divadlom. Marcel Forai sa vzdal deň pred obhajobou svojho konania pred Výborom NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií verejných činiteľov. Jeho vyše trojročné konanie je neobhájiteľné," zhrnul Figeľ.