Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov pokračuje výsluchmi svedkov

Ilustračná fotka Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na hlavnom pojednávaní sa nachádza trojica obžalovaných, vrátane Mariana K. Obžalovaná Alena Zs. požiadala súd, aby konal v jej neprítomnosti. Súd jej žiadosti vyhovel.

Pezinok 17. marca (TASR) - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje v piatok proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Predvolaní boli štyria svedkovia.

Okrem iných bola v súvislosti s registráciou strany Cieľ predvolaná svedkyňa Alexandra Janoušková. Popoludní by mala absolvovať výsluch dvojica Dávid Szőke a Ádám Huszlicska v súvislosti s predajom zbraní Zoltánovi A.

Pred senátom najskôr vypovedal policajt, ktorý okrem iného v minulosti analyzoval návštevy obžalovaného Mariana K. v banke. "Gro mojich činností bola analýza, zabezpečovanie a komunikácia s telekomunikačnými operátormi," priblížil, čomu sa venoval v prípade vyšetrovania pojednávanej kauzy. Doplnil, že v čase pred zadržaním podozrivých vykonával i činnosti na identifikovanie ich vozidiel.

Výpoveď policajta podľa obžalovaného Dušana K. zásadným spôsobom spochybňuje dôveryhodnosť Zoltána A. "Svedok jednoznačne uviedol, že so mnou žiadny vzťah nikdy nemal a teda ani o žiadnom vzťahu so mnou Zoltánovi A. nemohol hovoriť," podotkol obžalovaný.

Členka prípravného výboru politickej strany Cieľ Alexandra Janoušková zdôraznila, že nikdy nemala ambíciu vstúpiť do politiky. Súdu sa zaviazala poskytnúť mailovú komunikáciu v súvislosti so stranou Cieľ, ktorú má vo svojom mobile.

Povedala, že s Marianom K. sa stretla približne päťkrát, väčšinou za prítomnosti zakladateľa strany Petra Tótha. "Nikdy som nepočula o zámere niekoho fyzicky likvidovať," uviedla s tým, že v minulosti pre Tótha pracovala.

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Miroslav M. a Tomáš Sz. dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán A. 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby - Marian K., Alena Zs., Dušan K. a Darko D. Tomáš Sz. bol vylúčený na samostatné konanie, súd ho uznal za vinného. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Mariana K. podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

Na hlavnom pojednávaní sa nachádza trojica obžalovaných, vrátane Mariana K. Obžalovaná Alena Zs. požiadala súd, aby konal v jej neprítomnosti. Súd jej žiadosti vyhovel.