Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Najvyšší súd sa bude zaoberať kauzou Štefana Á. so zmenkami

Na snímke Štefan Á. Foto: TASR Pavel Neubauer

Štefan Á. by si mal trest odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. On ani jeho obhajca Neszméry sa na vyhlásení verdiktu 12. októbra nezúčastnili.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Kauzou televíznych zmeniek TV Markíza, kde bol v prvej polovici októbra neprávoplatne odsúdený Štefan Á., sa bude v budúcnosti zaoberať Najvyšší súd (NS) SR. Pre TASR to uviedol obhajca obžalovaného Štefan Neszméry.

"Rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku nám ešte nebol doručený, len čo nám bude doručený, využijeme opravný prostriedok, odvoláme sa voči danému rozsudku na NS SR, nech rozhodne on," povedal advokát.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta nepodal odvolanie na NS SR voči ŠTS v Pezinku, ktorý Štefana Á. v kauze falšovania zmeniek odsúdil 12. októbra na 13-ročný nepodmienečný trest. TASR to koncom októbra potvrdil Šanta. Odvolanie v danej veci nepodal, pretože predmetný rozsudok ŠTS Pezinok považuje za dôvodný a zákonný v celom jeho rozsahu.

Štefan Á. by si mal spomínaný trest odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. On ani jeho obhajca Neszméry sa na vyhlásení verdiktu 12. októbra nezúčastnili.

Zároveň súd previnilcovi vtedy uložil peňažitý trest vo výške 5000 eur a ochranný dohľad. Pokiaľ by ho nezaplatil, súd určil náhradný trest v rozmedzí piatich mesiacov väzenia. Súd ho uznal za vinného z obzvlášť závažného trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolupáchateľstvom.