Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

KBS: Cirkev zapája do pomoci aj Ukrajincov, pomôže s ich začlenením

Na snímke Food Truck pri železničnej stanici na pomoc utečencom z Ukrajiny v Košiciach 12. marca 2022. Foto: TASR - Jakub Kotian

Biskupi si počas rokovania medzi sebou vymenili skúsenosti so všetkých hraničných priechodov, ako aj skúsenosti z diecéz, kde sa poskytuje krátkodobá, ale i dlhodobá pomoc.

Bratislava 16. marca (TASR) - Do pomoci Ukrajine cirkev na Slovensku zapája nielen kňazov, zasvätených a laikov, ale aj samotných Ukrajincov. Vyplýva to zo stredajšieho online stretnutia biskupov, na ktorom hovorili o aktuálnom vývoji konfliktu na Ukrajine a nastavení systematickej a dlhodobej pomoci so strany slovenskej cirkvi. TASR o tom informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

Biskupi budú napomáhať k začleneniu utekajúcich ľudí do spoločnosti organizovaným mechanizmom, zapojením do práce a detí do škôl a školských zariadení. KBS uviedla, že niektoré cirkevné školy už prijali prvé deti z Ukrajiny, kňazi, zasvätení a laici aktívne pomáhajú s hľadaním práce pre Ukrajincov na celom Slovensku.

Biskupi si počas rokovania medzi sebou vymenili skúsenosti so všetkých hraničných priechodov, ako aj skúsenosti z diecéz, kde sa poskytuje krátkodobá, ale i dlhodobá pomoc. Hovorili aj o citlivosti na náročnú ekonomicko-spoločenskú situáciu, ktorá po vypuknutí konfliktu zasahuje celú spoločnosť, a potrebe duchovného začlenenia a podpore utekajúcim ľuďom z Ukrajiny.