Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

KBS: Na Slovensku prvý raz odovzdali Cenu svätej Matky Terezy

Matka Tereza Foto: TASR/AP Photo

Ocenenie má podobu medaily, ktorú navrhol akademický sochár Michal Gavula, držiteľ ceny patróna umelcov Fra Angelico.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Na Slovensku po prvýkrát odovzdali Cenu svätej Matky Terezy z Kalkaty. Zmyslom ocenenia je vyjadriť úctu a vďaku konkrétnym ľuďom, ktorí celým srdcom, dlhodobo a často aj v skrytosti, slúžia chudobným a na pomoc odkázaným. Svoju vieru prejavujú v skutkoch konkrétnej pomoci a služby. TASR o tom informovali z tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

Prví laureáti si cenu prevzali vo štvrtok (10. 11.) v Bratislave. Udelila im ju Sociálna subkomisia, ktorá pôsobí pod Teologickou komisiou Konferencie biskupov Slovenska. Ocenenie má podobu medaily, ktorú navrhol akademický sochár Michal Gavula, držiteľ ceny patróna umelcov Fra Angelico. Na medaile je zobrazená svätá Matka Tereza z Kalkaty, ktorá má v rukách ruženec.

Anna Ivanková z Prešova získala cenu za službu pre utečencov na hraniciach Ukrajiny od prvých dní vojny. Od 1. apríla 2002 je koordinátorkou a od 1. júna 2020 riaditeľkou Gréckokatolíckej eparchiálnej charity Košice.

Ďalšou ocenenou bola Oľga Stropkovičová. Už 30 rokov je koordinátorkou dobrovoľníckej služby a dobrovoľníčkou Katolíckej väzenskej duchovnej služby. Do väznice chodí spolu s ďalšími dobrovoľníkmi každú sobotu.

Ďalšími ocenenými sa stali traja muži, ktorí roky svojho života zasvätili službe ľuďom bez domova, Róbert Šujan a kňazi Vladimír Maslák a Martin Dado.

Cenu svätej Matky Terezy z Kalkaty prevzali aj rehoľné sestry Silvia Zábavová, Ráchel Emília Chovancová a Antónia Veronika Rusnáková z komunity Congregatio Jesu, ktoré spolupracujú a budujú dielo a komunitu pre Rómov v sedemtisícovej osade v Jarovniciach.