Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na spoveď môžu prísť aj nezaočkovaní, pripomínajú biskupi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kto nie je zaočkovaný, musí si svätú spoveď dohodnúť s kňazom individuálne, priblížili z KBS.

Bratislava 22. novembra (TASR) – Na spoveď môžu prísť od pondelka aj nezaočkované osoby, avšak len v rámci takzvanej individuálnej pastorácie. Uvádza to Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS) na svojom webe.

"Nie je možné, aby sa pred spovednicami vytváral rad. Kto nie je zaočkovaný, musí si svätú spoveď dohodnúť s kňazom individuálne," priblížili z KBS. Zároveň uviedli, že pre osoby, ktoré sa nemôžu zúčastniť na bohoslužbe v nedeľu a prikázaný sviatok z dôvodu obmedzení vyplývajúcich z COVID automatu, platí dišpenz od účasti.

Od pondelka platia v červených, bordových a čiernych okresoch viaceré obmedzenia, ktoré sa týkajú počtov ľudí na bohoslužbách. V režime základ v týchto okresoch je povolená len individuálna pastoračná činnosť. V režime OTP je to maximálne šesť osôb. V červených okresoch je v režime OP (očkovaní a po prekonaní ochorenia COVID-19) povolených maximálne 200 ľudí, v bordových okresoch 100 osôb a v čiernych okresoch 50 osôb. Zároveň je organizátor povinný uchovávať zoznam a kontakty na účastníkov 14 dní po skončení podujatia, po tomto období je povinný ich zničiť.