Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Konferencia biskupov uprednostňuje podávanie prijímania do rúk

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pred rozdávaním svätého prijímania, posvätených chlebov či agapé si musí rozdávateľ dezinfikovať ruky. V prípade kontaktu rozdávateľa s ústami veriaceho si musí ruky vydezinfikovať zakaždým.

Bratislava 23. júna (TASR) – Konferencia biskupov Slovenska (KBS) naďalej odporúča podávanie svätého prijímania do rúk. Zároveň uviedla, že je možné podávanie prijímania aj do úst, a to v prípade, že osoba nie je schopná prijať eucharistiu do rúk. TASR o tom informovala KBS.

Generálny sekretariát KBS usmerňuje, že na sväté prijímanie najskôr majú ísť veriaci, ktorí prijmú eucharistiu do rúk. Na záver pristúpia k svätému prijímaniu tí, ktorým rozdávateľ podá sväté prijímanie do úst. "Nemožnosť prijať eucharistiu do rúk môže byť fyzického, psychologického a duchovného charakteru. Prosíme kňazov, aby túto nemožnosť správne vyhodnotili a daným veriacim umožnili prijať sväté prijímanie do úst," uvádza KBS s tým, že veriacich zas prosí, aby rešpektovali odporúčanie a prednostne prijímali eurcharistiu do rúk.

Pred rozdávaním svätého prijímania, posvätených chlebov či agapé si musí rozdávateľ dezinfikovať ruky. V prípade kontaktu rozdávateľa s ústami veriaceho si musí ruky vydezinfikovať zakaždým.

Naďalej sa odporúča, aby sa ruky na bohoslužbách nepodávali. Znak pokoja je možné nahradiť úklonom alebo úsmevom. V priestoroch, kde sa vykonávajú obrady, sa odporúča odstrániť nádoby s vodou, napríklad sväteničky. Pri vchode do kostola je potrebné umiestniť dezinfekciu na ruky alebo jednorazové rukavice. Úrad verejného zdravotníctva SR odporúča zabezpečiť sedenie mimo osôb žijúcich v jednej domácnosti tak, že medzi obsadenými miestami ostane jedno miesto neobsadené, pričom sekvenciu obsadenia sedadiel odporúča v radoch alternovať.