Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

KBS očakáva, že na vykrytie nákladov na energie získa kompenzácie

Na snímke Bernard Bober. Foto: TASR - Ján Krošlák

Niekoľkonásobné zvýšenie cien elektrickej energie pociťujú podľa Bobera najmä farnosti s kostolmi, kde je dennodenná cirkevná činnosť.

Badín 7. marca (TASR) - Katolícka cirkev, ktorá na Slovensku spravuje stovky kostolov, sakrálnych objektov a fár, očakáva v súvislosti so zvýšenými energetickými výdavkami, že na vykrytie zvýšených nákladov získa štátnu kompenzáciu. Počas brífingu, ktorý sa konal v rámci 104. plenárneho zasadania Konferencie biskupov Slovenska (KBS) v Badíne, to pre TASR uviedol jej predseda Bernard Bober.

"Doteraz sme sa neocitli, ale verím, že už čoskoro sa objavíme na zozname tých inštitúcií, ktoré budú mať právo na kompenzáciu od štátu," povedal Bober.

Podľa neho sa uskutočnilo rokovanie s ministerstvom hospodárstva a ministerstvom kultúry a všetko je nastavené tak, aby katolícka cirkev bola zaradená medzi subjekty s nárokom na finančnú kompenzáciu. "Očakávame, že na zoznam budeme už čoskoro zaradení," konštatoval.

Niekoľkonásobné zvýšenie cien elektrickej energie pociťujú podľa neho najmä farnosti s kostolmi, kde je dennodenná cirkevná činnosť. "Problémy sú však aj tam, kde sú menšie spoločenstvá, pretože práve tam je príspevok zbierok veriacich malý. Tobôž v tejto dobe, keď väčšina rodín stráda," doplnil.

Biskupi sa v Badíne osobne stretli na prvom tohtoročnom zasadnutí. Zhodnotili niektoré posledné aktivity KBS a informovali sa o aktuálnych otázkach. Biskupi rozhodli o podpore projektov zo zbierky na katolícke masmédiá. Posudzovaných bolo 23 projektov, z toho 14 získalo podporu v celkovej výške 57.000 eur.

Členovia KBS si vypočuli aj informácie o slovenských katolíckych misiách v zahraničí, o projektoch podpory prenasledovaných kresťanov, činnosti Slovenskej katolíckej charity a Pápežského slovenského ústavu a kolégia v Ríme.