Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

KBS ocenila osobnosti kultúry cenou patróna umelcov Fra Angelico

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za prínos v oblasti výtvarného umenia cenu udelili výtvarníčke a sochárke Andrei Čepiššákovej, akademickému maliarovi Ondrejovi Zimkovi a reštaurátorke textílií Jane Zaujecovej.

Bratislava 24. mája (TASR) - Cenu patróna umelcov Fra Angelico si v utorok v Primaciálnom paláci v Bratislave prevzali laureáti v oblasti slovesného, výtvarného a hudobného umenia a tí, ktorí sa vo svojej tvorbe i práci mimoriadne pričinili o rozvoj kresťanskej kultúry na Slovensku. Ocenila ich Rada Konferencie biskupov Slovenska (KBS) pre vedu, vzdelanie a kultúru, ktorú vedie ordinár Ozbrojených zborov a ozbrojených síl SR František Rábek.

V oblasti hudobného umenia cenu za tento rok získala dramaturgička Alžbeta Rajterová, kňaz a muzikológ Rastislav Adamko a dirigentka Lucia Lovašová. Informuje o tom KBS na svojom webe.

Za prínos v oblasti výtvarného umenia cenu udelili výtvarníčke a sochárke Andrei Čepiššákovej, akademickému maliarovi Ondrejovi Zimkovi a reštaurátorke textílií Jane Zaujecovej. V oblasti slovesného umenia cenu získali geodet a básnik Erik Ondrejička, dramaturgička Beata Panáková a básnik Ireney Baláž. Za prínos do kresťanskej kultúry mimoriadne ocenili in memoriam Juraja Chovana-Reháka, Martina a Soňu Laukovcov a architekta Michala Bogára.

Slávnosti oceňovania predchádzala svätá omša v kostole Najsvätejšieho Spasiteľa v Bratislave, ktorú celebroval biskup Rábek. V rámci oceňovania boli vyhlásené aj výsledky tretieho ročníka celoslovenskej literárnej súťaže stredoškolákov na tému Niekoľko viet o mojom otcovi.