Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

KBS odporúča priniesť počas rozlúčky s J. Tomkom najmä duchovné kytice

Na archívnej snímke emeritný kardinál Jozef Tomko. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ako KBS dodáva, kardinál bol emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov, preto veriaci môžu podľa vlastného uváženia podporiť niektorú z katolíckych misií vo svete.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Konferencia biskupov Slovenska (KBS) odporúča veriacim, aby počas rozlúčky so zosnulým kardinálom Jozefom Tomkom v Bratislave priniesli predovšetkým "duchovné kytice". Informuje o tom Tlačová kancelária KBS na svojom webe.

"Duchovné kytice vo forme modlitieb a prosieb o večné šťastie otca kardinála v nebeskom domove, ako aj obetovanie osobnej účasti na svätej omši a na svätom prijímaní," uvádza sa na webe KBS. Ako dodáva, kardinál bol emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov, preto veriaci môžu podľa vlastného uváženia podporiť niektorú z katolíckych misií vo svete. Priamo v Katedrále sv. Martina v Bratislave osobitná zbierka nebude.

Pozostatky kardinála Tomka privezú vo štvrtok z Ríma do Bratislavy. Veriaci sa s ním budú môcť rozlúčiť v piatok a v sobotu (12. - 13. 8.) v Katedrále sv. Martina v Bratislave v čase od 9.00 do 12.00 h. Bratislavská arcidiecéza informuje, že v piatok o 9.00 a 10.00 h a v sobotu o 9.00, 10.00 a 11.00 h sa uskutoční niektorá z modlitieb pri zomrelom z pohrebných obradov, prípadne zvyčajná modlitba svätého ruženca pred svätou omšou. Pred svätými omšami bude tradičné vysluhovanie sviatosti zmierenia.

Sväté omše v Bratislave počas oboch dní so začiatkom o 12.00 h bude celebrovať Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup metropolita. V sobotu už avizovali koncelebráciu žilinský biskup Tomáš Galis a Vladimír Fekete, biskup Apoštolskej prefektúry Azerbajdžan. V katedrále bude verejnosti k dispozícii kondolenčná kniha.

V nedeľu a v pondelok (14. - 15. 8.) sa budú môcť s kardinálom rozlúčiť aj v Košiciach v Katedrále sv. Alžbety. Pohreb je naplánovaný na utorok 16. augusta so začiatkom o 11.00 h.

Vo Vatikáne sa s Tomkom rozlúčia vo štvrtok. Pohrebnej svätej omši v Bazilike sv. Petra v Vatikáne bude predsedať dekan kardinálskeho kolégia kardinál Giovanni Battista Re. Obrad poslednej rozlúčky a odporúčania do Božích rúk na konci svätej omše vykoná pápež František. Po obradoch prevezú lietadlom pozostatky kardinála Tomka na Slovensko.

Kardinál Jozef Tomko zomrel v pondelok (8. 8.) v Ríme vo veku 98 rokov.