Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Biskupi nevidia význam v plošných zákazoch bohoslužieb

Ilustračné foto. Foto: TASR

Po oznámení plošného zákazu sa rozhodli predsedovi vlády biskupi napísať list.

Bratislava 12. októbra (TASR) – Biskupi tvrdia, že plošné zákazy bohoslužieb žiadaný účinok v boji proti nákaze novým koronavírusom neprinesú. Uviedol to hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara v súvislosti s avizovaným plošným zákazom verejných bohoslužieb.

Hovorca KBS tvrdí, že predseda vlády Igor Matovič rozhodnutie plošného zákazu verejných bohoslužieb predsedovi KBS Stanislavovi Zvolenskému dopredu avizoval.

„Biskupi mali kvôli tomu počas víkendu niekoľko spoločných videokonferencií. Prostredníctvom predsedu KBS sa následne usilovali o komunikáciu s predstaviteľmi štátu, aby sa zachovala možnosť aspoň minimálneho, akokoľvek sprísneného spôsobu verejného slávenia," priblížil Kramara.

Po oznámení plošného zákazu sa rozhodli predsedovi vlády biskupi napísať list. Vyjadrujú mu v ňom podporu v zápase proti šíreniu pandémie, aj to, že je samozrejmé, že cirkev nariadenia štátu poslúchne.

„Biskupi sú však zároveň presvedčení, že plošné zákazy bohoslužieb, ktoré šírenie nákazy nespôsobujú, žiadaný účinok v boji proti nákaze neprinesú," tvrdí Kramara. Veriacich podľa biskupov pripravia o jedinečný zdroj duchovného života a sviatostnej posily. „Prosia ho preto ešte raz o zváženie vydaného plošného zákazu," uzavrel Kramara.