Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Pre pandémiu bude možné získať dušičkové odpustky celý november

Katolícka cirkev a veriaci si v nedeľu 1. novembra 2015 pripomínajú prikázaný sviatok Všetkých svätých a 2. novembra deň Pamiatky všetkých verných zosnulých, ľudovo nazývaný Dušičky. Obidva tieto dni charakterizujú spomienky na tých, čo už nie sú medzi nami, nielen veriaci, ale väčšina ľudí prichádza na cintoríny, vyzdobujú hroby svojich blízkych kvetmi a zapaľujú sviečky za zosnulých. Na snímke sviečky horia na mestskom cintoríne v Trebišove podvečer 1. novembra 2015. Foto: TASR - Roman Hanc

Apoštolská penitenciária zverejnila dekrét, platný pre celú cirkev, ktorý vychádza v ústrety aj žiadosti slovenských biskupov.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Úplné odpustky pre zomrelých veriacich bude možné tento rok z dôvodu pandémie nového koronavírusu získať celý november. Vyplýva to z dekrétu Apoštolskej penitenciárie, ktorá vyšla v ústrety žiadostiam biskupov z mnohých oblastí sveta postihnutých pandémiou vrátane tých zo Slovenska. TASR o tom informovala Konferencia biskupov Slovenska (KBS).

"Predseda KBS Stanislav Zvolenský v mene slovenských biskupov vzhľadom na okolnosti pandémie napísal minulý týždeň list hlavnému penitenciárovi, kardinálovi Maurovi Piacenzovi, s prosbou o zváženie úpravy podmienok získania odpustkov v čase Sviatku všetkých svätých a Pamiatky všetkých verných zosnulých," povedal hovorca KBS Martin Kramara. V piatok apoštolská penitenciária zverejnila dekrét, platný pre celú cirkev, ktorý vychádza v ústrety aj žiadosti slovenských biskupov.

Apoštolská penitenciária s osobitným poverením pápeža Františka ustanovila, že toho roku úplné odpustky pre tých, ktorí navštívia cintorín a pomodlia sa za zosnulých, ktoré bežne platia len pre dni od 1. do 8. novembra, môžu byť presunuté na ďalšie dni, a to až do konca novembra.

Okrem toho starí, chorí a všetci, ktorí z vážnych dôvodov nemôžu vychádzať z domu, a to aj z dôvodu obmedzení nariadených verejnou autoritou v čase pandémie, môžu získať odpustky na diaľku. KBS informuje, že stačí, ak sa v duchu spoja so spoločenstvom cirkvi, zrieknu sa akéhokoľvek hriechu s úmyslom splniť hneď ako to bude možné tri ďalšie zvyčajné podmienky (spoveď, sväté prijímanie a modlitba na úmysel Svätého Otca) a pred obrazom Pána Ježiša alebo Panny Márie sa pomodlia zbožne modlitby za zosnulých.