Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V jednotlivých diecézach a eparchiách sa otvorí prvá fáza synody

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cieľom synodálneho procesu je zapojenie všetkých pokrstených katolíkov do spoločnej reflexie a modlitby, ktorých cieľom bude vyjadrenie názorov i podnetov pre rozvoj cirkvi.

Bratislava 12. októbra (TASR) – Najbližšiu nedeľu 17. októbra sa v jednotlivých diecézach a eparchiách otvorí prvá fáza synody na tému Za synodálnu Cirkev: spoločenstvo, spoluúčasť a misia. TASR o tom informovala tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

Novou je schéma synody, ktorá je zložená z troch častí. Začne sa na úrovni diecéz, bude pokračovať v rámci kontinentov a vyvrcholí v roku 2023 stretnutím biskupov v Ríme. K procesu synody generálny sekretariát KBS pripravil webovú stránku www.synoda.sk, ktorá bude slúžiť ako referenčný bod.

Jednotlivé diecézy si určia kontaktné osoby, ktoré budú zodpovedné za organizáciu konzultačných stretnutí, predsynodálneho zhromaždenia a prípravu diecéznej syntézy. Tie následne KBS spracuje do dokumentu, ktorý bude slúžiť pre Instrumentum laboris, teda prípravný materiál kontinentálnej fázy synody na prelome rokov 2022/2023.

Cieľom synodálneho procesu je zapojenie všetkých pokrstených katolíkov do spoločnej reflexie a modlitby, ktorých cieľom bude vyjadrenie názorov i podnetov pre rozvoj cirkvi. Predseda KBS Stanislav Zvolenský vníma nastávajúcu synodu ako veľké pozvanie. "V nasledujúcich dňoch budeme v našich diecézach a farnostiach pozývať kňazov a veriacich laikov, aby sa na tomto synodálnom procese zúčastnili. Teda aby sa zúčastnili na spoločnom kráčaní prostredníctvom rozličných formátov stretnutí modlitby a v uvažovaní nad určitými konkrétnymi témami života spoločenstiev," uvádza sa na webe synoda.sk.