Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

FOTOGRAFIE: Presne pred 25 rokmi začalo vznikať KDH, tu sú jeho tváre

Foto: TASR

Po niekoľkých stretnutiach ľudí z aktívneho kresťanského disentu sa zrodila už 30. novembra 1989 výzva na zakladanie kresťanskodemokratických klubov na Slovensku.

Bratislava 30. novembra (Teraz.sk) – Pred 25 rokmi sa začalo formovať Kresťanskodemokratické hnutie. „Po niekoľkých stretnutiach predovšetkým ľudí z aktívneho kresťanského disentu sa zrodila už 30. .novembra 1989 výzva na zakladanie kresťanskodemokratických klubov na Slovensku.Vyzývateľmi boli: Ján Čarnogurský, Anton Selecký, spisovateľka Hana Ponická, Miroslav Tahy, Konštantín Viktorín, Ivan Čarnogurský a „pesničkár nežnej revolúcie“ Ivan Hoffman,“ uvádza na stránke KDH Peter Bobula.

Ján Figeľ a Ivan Hoffman
Foto: Archív Jána Figeľa


Pred 25 rokmi v čase Nežnej revolúcie vznikli podľa predsedu Jána Figeľa tri rozhodujúce politické hnutia pre celkovú porážku totality a nástup slobody a demokracie: Občianske fórum v Čechách a na Morave, Verejnosť proti násiliu a Krestanskodemokratické hnutie na Slovensku.

KDH, ustanovujúci snem
Foto: Archív KDH


Osud revolučných iniciatív

Kým široké občianske platformy v nasledujúcich dvoch rokoch zanikli, vývoj KDH bol podľa Figeľa iný. Pripomína, že sa stalo jedinou stranou v slovenskom parlamente, ktorá v ňom bola bez prerušenia zastúpená "cez celé štvrťstoročie slobody".

"Bolo prezieravým rozhodnutím spojiť kresťansky zmýšľajúcich odporcov režimu a aktivistov do jedného hnutia. Vznikla tým významná sila pre demokraciu a spravodlivosť na Slovensku," tvrdí Figeľ.

Prvé parlamentné demokratické voľby v posttotalitnom období sa začali 8. júna 1990. Voľby do Slovenskej národnej rady v roku 1990 sa konali súčasne s voľbami do Federálneho zhromaždenia v dňoch 8. júna - 9. júna 1990. Do voličských zoznamov bolo na Slovensku zapísaných 3 622 000 voličov, hlasy odovzdalo vyše 3 455 000, t.j. 95,39% voličov, z toho bolo platných 3 377 000, t.j. 97,85% hlasov. Zo 16 kandidujúcich subjektov splnilo podmienky zaručujúce vstup do Slovenskej národnej rady sedem politických subjektov. Na Slovensku jasne zvíťazila VPN nasledovaná KDH. Zastúpenie získala SNS, KSS, koalícia Spolužitie - Maďarské kresťanskodemokratické hnutie, Demokratická strana a Strana zelených. Na archívnej snímke vo volebnom okrsku číslo 21 a 22 v Nemocnici s poliklinikou Ladislava Dérera v Bratislave volia pacienti 8. júna 1990 v prvých slobodných voľbách po roku 1945.
Foto: TASR/Magda Borodáčová


Hnutie podľa Figeľa vyrastalo zo zápasu s komunizmom a z inšpirácie ľudovej politiky otca národa Andreja Hlinku a západoeurópskych kresťanských demokratov. "KDH vzniklo zdola, nie z vôle mecenášov alebo finančných skupín. Je svetonázorovo ukotvené v kresťanskom chápaní človeka, spoločnosti a sveta. Bolo autorom a spolurealizátorom myšlienky európskej integrácie Slovenska. Urobili sme za 25 rokov aj veľa chýb, neboli sme vždy dôslední. Sme však pripravení riešiť rozsiahle problémy Slovenska, ako je veľká nezamestnanosť, korupcia a rekordné zadlžovanie krajiny. Slovensko potrebuje zodpovednú, nielen stabilnú vládu," povedal.

Na archívnej snímke Ján Čarnogurský sa prihovára k účastníkom osláv Sviatku práce 1. mája 1990 v bratislavskom PKO.
Foto: TASR/Peter Brenkus


V Bratislave sa 29. júna 1990 začala 2. schôdza Slovenskej národnej rady. Pred poslancov slovenského parlamentu na nej predstúpil s Programovým vyhlásením vlády SR jej predseda Vladimír Mečiar. Na archívnej snímke v prvom rade sprava predseda vlády Vladimír Mečiar, podpredseda vlády Ján Čarnogurský.
Foto: TASR/Vlastimir Andor


Novovymenovaná vláda Slovenskej republiky zložila 27. júna 1990 na Bratislavskom hrade do rúk predsedu SNR Františka Mikloška ústavou predpísaný sľub. Na archívnej snímke vpravo predseda SNR František Mikloško počas príhovoru k členom vlády SR.
Foto: TASR/Drahotín Šulla


Výzva z roku 1989, scan dokumentu.
Foto: Archív KDH


Budúcnosť KDH

Podľa Figeľa je hnutie otvorené pre konštruktívnu spoluprácu s každým, kto zdieľa základné hodnoty zamerané na dôstojnosť každej ľudskej osoby. „K programovej spolupráci pozýva všetkých, ktorým záleží na skutočnej podpore rodiny, na rozvoji pracovných príležitostí a lepšom odmeňovaní ľudí práce a na účinnej spravodlivosti,“ konštatuje.

Traja predsedovia KDH, Ján Čarnogurský, Ján Figeľ a Pavol Hrušovský.
Foto: Archív KDH




Za povzbudivé zmeny považuje Figeľ príchod mladých a nových ľudí do hnutia, vytvorenie tímu expertov pre jednotlivé oblasti politiky, lepšiu komunikáciu a rast profesionality. Na sneme v Poprade oznámil, že do konca roka KDH ponúkne občanom novú politickú stratégiu na obdobie do volieb. Nový základný program plánuje hnutie dokončiť a prijať vo februári.

Figeľ o založení KDH

"Monopol KSČ bol zrušený v Ústave ČSSR po generálnom štrajku, ktorý dal jednoznačnú podporu demokratizačným zmenám vo vtedajšej ČSSR. Na rozdiel od všeobjímajúcich hnutí OF a VPN sa kresťansky orientované skupiny disentu a aktivistov rozhodli organizovať politické hnutie na báze obdobných strán na Západe. 30. novembra bola rozšírená výzva zakladať Krestanskodemokratické kluby (KDK) po celom Slovensku. Tie sa stali neskoršie základom Kresťanskodemokratického hnutia, ktoré vzniklo zdola, nie zhora. Tento ľudový základ máme vo svojom rodnom liste. Zakladajúcim a prvým predsedom sa stal posledný väzeň komunistického režimu Ján Čarnogurský. Založenie KDH bolo konštruktívne a prezieravé vzhľadom na potrebu organizovať nové, demokratické inštitúcie. Inštitúcie potrebujú pre svoj život a legitimitu aj spoločenské a politické sily. KDH sa dá právom označiť za autentické ´hnutie Novembra '89´".

Figeľ o novovznikajúcich politických subjektoch a nových tvárach

"V ekonomike sú zaujímavé inovácie a start-upy, ale dôveru klientov a hrdosť zamestnancov reprezentujú firmy s dlhodobou kvalitou produkcie, s tradíciou a úspešnými výsledkami. Politické trieštenie však neznamená inovácie, skôr napĺňanie osobných ambícií neuspokojených politikov, politicko-hospodárske projekty investorov, zámery finančníkov a oligarchov, ktorí k rentabilite ekonomických záujmov potrebujú spriaznených nositeľov štátnej moci a médiá. KDH vzniklo zdola, na presvedčení a spojení jednoduchých ľudí. Sme hodnotovo ukotvenou a programovo zameranou stranou. Urobili sme aj chyby na ceste, neboli sme vždy dôslední. Napriek 25 rokom, ba práve preto, sme tu a rastieme v skúsenostiach, profesionalite i v odhodlaní byť dôležitou silou pre pozdvihnutie Slovenska. Hnutie víta nových ľudí, dáva priestor mladým. Primátorka Prešova Andrea Turčanová je novou tvárou, Miloš Moravčík je najmladším podpredsedom v rámci parlamentných strán, 28-ročná Katka Jasečková z Tepličky patrí k najmladším starostkám na Slovensku. Rastie mládež KDMS, máme dynamický Biely tím mladých dobrovoľníkov. Majstrovsky zvládajú akcie ako je výstup na Ďumbier, letný Deň rodiny KDH alebo nedávny snem v Poprade."