Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

KDH a asociácia malých podnikov sa dohodli na spolupráci

Ján Figeľ, archívne foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Líder KDH Ján Figeľ a prezident asociácie Vladimír Sirotka dnes podpísali memorandum o spolupráci.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Opozičné KDH a Slovenská asociácia malých podnikov (SAMP) budú spolupracovať. Líder KDH Ján Figeľ a prezident asociácie Vladimír Sirotka dnes podpísali memorandum. Sirotka už spolupracuje s hnutím v rámci platformy KDH plus a mal by sa tiež objaviť na kandidátke KDH do parlamentných volieb.

"Memorandum hovorí o odhodlaní oboch strán zintenzívniť doterajšiu spoluprácu," povedal Figeľ. Spomenul napríklad spoločné úsilie o legislatívne zmeny, ktoré reálne zlepšia podnikanie. Pilotnou legislatívou, na ktorej chce KDH a SAMP pracovať, je rodinné podnikanie. "Takúto legislatívu nemáme, ale ak KDH získa silný mandát od voličov, som presvedčený, že takýto zákon pribudne," deklaroval Figeľ.

KDH chce podľa jeho slov ponúknuť SAMP podporu cez spoluprácu so svojimi poslancami, ale aj prostredníctvom ombudsmana pre podnikateľov a živnostníkov, ktorým je podpredseda KDH Peter Belinský. "KDH tiež vytvára väčší priestor pre spolupracovníkov asociácie v rámci KDH plus. Je to aj priestor pre politickú spoluprácu a angažovanosť," povedal šéf kresťanských demokratov.

KDH a SAMP sa dohodli na pravidelných štvrťročných konzultáciách s tým, že memorandum jej uzavreté na dobu neurčitú. "Pre nás je sociálne-trhové hospodárstvo pilierom celkovej sociálnej a hospodárskej politiky. Je to dedičstvo kresťanských demokracií, najmä v Nemecku a Rakúsku. Súčasťou takéhoto ťahu je rast zamestnanosti a silná ekonomika," vysvetlil Figeľ.

Sirotka informoval, že na Slovensku je zhruba 550.000 malých a stredných podnikateľov a živnostníkov. "Ak my zlepšíme postavenie tohto malého a stredného stavu, zlepšíme postavenie celých rodín. A toto nás s KDH spája. Vízia rodiny je v KDH silná a predpokladáme, že spoločne sa dostaneme k zlepšeniu ekonomiky rodiny, a teda aj štátu," dodal.

SAMP je organizácia zastupujúca malých podnikateľov a jej vznik bol iniciovaný Európskou chartou malých podnikov. Svoju činnosť orientuje na priestor malých a stredných podnikateľov, s ťažiskom na živnostníkov, samostatne zárobkovo činné osoby, podniky do 50 zamestnancov a rodinné podniky.